Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Bár Mészáros Lőrinc cége szennyez, mégsem ő fizeti a bírságot

Létrehozva:

Ugyan bebizonyosodott, hogy az Őzse-völgyi víztározót és környékbeli vizeket nem a Mátrai Erőmű, hanem a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Viresol Kft. szennyezi mégis a – most már újra állami tulajdonban lévő – erőműnek kell fizetnie ötmillió forintos büntetést.

Miként arról korábban beszámoltunk, az Átlátszó cikket jelentetett meg arról, hogy a(z akkor még) Mészáros Lórinc tulajdonában lévő, a Mátrai Erőművel egy telephelyen osztozó keményítőgyár tehet az Őzse-völgyi víztározó szennyezésérő. Mészáros akkor perrel fenyegetőzött, ám a határozat megállapította, hogy „egyértelműen azonosítható, hogy a magas szervesanyag koncentrációjú szennyvíz forrása kizárólag a gabona-feldolgozással foglalkozó Viresol Kft. telephelye.”

Az ügyben Szél Bernadett feljelentés tett, ám mint az mostani Facebook-bejegyzéséből kiderül, az Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a szennyezésért a Mátrai Erűnek kell összesen 5 milliós bírságot fizetni. Bejegyzésében a képviselő hozzáteszi a történtekhez: „az 5 millió forintot kifizette a Mátrai Erőmű a Viresol szennyezéséért, és még csak nem is fellebbezett a döntés ellen. Ellenben

a Viresol megfellebbezte a katasztrófavédelem azon döntését, ami a vízszennyezés megszüntetése érdekében szükséges műszaki átalakításokra kötelezte őt.

Ezt csak úgy tudom értelmezni, hogy – az akkor még mindkét céget tulajdonló – Mészáros Lőrinc úgy gondolta: inkább bevállalja a pár milliós vízszennyezési bírságot, csak ne kelljen költséges átalakításokat végeznie a búzafeldolgozóján. A Mátrai Erőmű időközben az államhoz került, én pedig feljelentést tettem a Viresol ellen környezetkárosítás miatt.”

A teljes bejegyzést itt olvashatják:

Legnépszerűbb cikkeink