Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Úgy fest, mégsem a nagykövetségeken kell beadni a menedékkérelmeket

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Fotó: David Mark/Pixabay

Részletek derültek ki a menekültügyi eljárás jogi szabályozásának megváltoztatásáról. 

A kormány tegnap beterjesztette két törvényből álló javaslatát a különleges jogosítványainak megszüntetéséről. Ezek egyike, a T/10748. sz. előterjesztés egy 247 oldalas, majdnem négyszáz törvényi szakaszból álló salátatörvény, amelynek 260-268 §-ai „A menekültügyi eljárás átmeneti szabályai” címet viselik. Vélhetően azért átmenetiek a szabályok, mert 2020. december 31-ig érvényesek. Itt a korábbiakhoz képest azonban már nyoma sincs annak, hogy csak a külképviseleteken lehet előterjeszteni a kérelmeket, ehelyett az szerepel, hogy ez egy szándéknyilatkozat, amelyet „a schengeni térség területén kívüli diplomáciai képviseleteken lehet benyújtani, a menekültügyi hatóság által meghatározott és közzétett tartalommal” – írja az Index.

A lap hozzáteszi: a szándéknyilatkozat után a menekültügyi hatóság távmeghallgatás keretében kikérdezi az érintettet, majd 60 napon belül dönt arról, hogy „menedékjogi kérelem benyújtása” érdekében a nagykövetség kiállíthat-e „Magyarországra történő egyszeri utazásra jogosító okmány” nevű utazási engedélyt. Tehát a szándéknyilatkozat még nem minősül kérelemnek, azt majd Magyarországon adhatja be a kérelmező, ha eljut odáig.

A lap szerint a javaslattal kapcsolatban meg lehet állapítani, hogy célja a menedékkérők távoltartása a magyar határoktól és a kérelem beadásának bonyolítása a „szándéknyilatkozat” intézményével, amire valójában semmi szükség nincs, mert nem helyettesíti a menekültügyi kérelmet és annak tényleges elbírálását. Az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR már a múlt héten figyelmeztette a magyar kormányt, hogy a genfi konvenció értelmében – amely a magyar jogrendnek is a része – biztosítani kell a háborúk, erőszak és üldöztetés elől menekülő emberek belépését az ország területére és hozzáférését Magyarországon a menekültügyi eljáráshoz – figyelmeztet az Index.

A menekültügyi eljárás szabályainak módosítását az Európai Bíróság döntése és a tranzitzónák megszüntetése után jelentette be a kormány.

Legnépszerűbb cikkeink