Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Átalakítja a Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modelljét a kormány

Létrehozva:

Az ITM már be is nyújtott egy törvényjavaslatot, az új kihívásokat csak egy korszerűbb működési modellben lehet legyőzni, indokol a minisztérium. Alapítvány működteti majd az egyetemet, aminek vezetését Palkovics László állít majd össze, és megkapja az intézmény ingatlanjait.

Új modellben működhet tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel. Azt írták, hogy benyújtották az Országgyűlésnek a felsőoktatási intézmény modellváltását szabályozó törvénytervezetet. Az átalakítás a magyar kultúra fejlődését is biztosítja – tették hozzá.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott. Az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amelyeket csak egy korszerűbb működési modellben lehet legyőzni. Az átszervezéssel az egyetem képessé válhat arra, hogy feladatellátása megfeleljen a minőségi elvárásoknak – írta az ITM.

A törvénytervezet célja, hogy még tovább erősödjön az egyetem hazai és nemzetközi szinten elismert tudásközpontként betöltött szerepe, és a jövőben olyan, együttműködésekre képes intézményként működjön, amely a magyar kultúra fejlődését is biztosítja – olvasható a közleményben.

Az SZFE a Corvinushoz hasonlóan alapítványi fenntartású intézménnyé válik, a hvg.hu azt írja, az eljárásért az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László felel, a testület kuratóriumának elnökét és tagjait is ő jelöli ki. A fenntartó alapítvány ingyenesen megkapja az egyetem ingatlanait és vagyonát.

Legnépszerűbb cikkeink