Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Mészároséknak nagyon bejött a járvány

Létrehozva:

41 százalék volt az egyszereplős közbeszerzések aránya a veszélyhelyzet alatt, és 253 milliárd értékben nyertek közbeszerzést az Orbánhoz köthető gazdasági körök. Mindkettő rekord. Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, Garancsi István, és egyéb vállalkozók cégei idén taroltak csak igazán, ez derül ki  egy új kutatásból.

A CRCB (Corruption Research Center Budapest) új jelentést publikált, amelyben azt figyelte, 2005 januárjától 2020 április végéig hogy tarolnak a közbeszerzéseken a miniszterelnök köréhez köthető cégek – ezt a 444.hu szúrta ki. Az elemzés elsősorban arra koncentrál: hányan indultak egy-egy közbeszerzési pályázaton, és mennyit nyert közülük olyan cég, amelynek tulajdonosa nyilvánvalóan Orbán Viktor baráti-rokoni köréhez tartozik.

Az Orbán Viktor köréhez köthető cégek szereplésének vizsgálatára az MGTS+ jelölést használták, amely a „Mészáros, Garancsi, Tiborcz, Simicska és Társaik” rövidítéséből áll.

A tanulmány többek közt arra a következtetésre jut, hogy a korrupciós kockázat mértéke (azaz hogy hányan indulnak egy pályázaton) és az MGTS+ csoport győzelmei között összefüggés van: akkor nyerik a legtöbbet a „haveri” cégek, amikor a legkisebb a verseny.

A tanulmány egyik legérdekesebb megállapítása, hogy idén az MGTS+ csoport cégei kivételesen sokat nyertek, vagyis hogy az állam segítséget nyújtott ezeknek a vállalatoknak a járvány nyomán keletkező gazdasági nehézségek idején.

Az elmúlt 15 évben soha nem volt annyi verseny nélkül elnyert közbeszerzés, mint idén.

, derül ki a kutatásból.

A 2020 első négy hónapjában lezárt közbeszerzéseknek 41 százalékán egyetlen pályázó indult. Ez az arány, négy hónapos átlagokat számolva, 2005 és 2019 között 20 és 35 százalék között mozgott.

2020 előtt az MGTS+ csoporthoz tartozó cégek az egyszereplős „versenyek” 51 százalékát nyerték, idén viszont már az egyszereplős kiírások 68 százalékánál volt befutó.  A MTGS+ csoport 74 közbeszerzésen győzött április végéig, összesen 253 milliárd forint állami megrendelést elnyerve.

A csoportba sorolt cégek között vannak, amelyek már nem aktívak, például Simicska Lajos egykori birodalmához tartozó vállalkozások, ám vannak olyan vállalatok, amelyek csak az elmúlt néhány évben jöttek létre.

Az MGTS+ cégcsoport 2015-ben, az elhíresült G-nap évében, azaz Simicska Lajos és Orbán Viktor nyílt szakításának idején szerepelt a legrosszabbul.

A tanulmány következő izgalmas megállapítása, hogy az EU-s pénzből fizetett pályázatok esetében 2016 óta csökkent a korrupciós kockázat, míg a tisztán magyar adófizetők pénzéből finanszírozott pályázatokon nőtt. Ez azzal függhet össze, hogy 2016-ban indított vizsgálatot az EU csalásokat felderítő hivatala, az OLAF, Tiborcz István közvilágítási sikerei ügyében.

Legnépszerűbb cikkeink