Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Miniszteri engedély kell külföldi cég tulajdonszerzéséhez Magyarországon

Létrehozva:

A hétfőn bejelentett rendelet az év végéig csak miniszteri engedéllyel ad lehetőséget rengeteg céget érintő külföldi tulajdonszerzésre. A bírság több száz milliós is lehet. Az engedélyezés másfél hónapig is lehúzódhat, a rendelet az év végéig van érvényben.

A kormány épp kedden fogja benyújtani a parlamentnek, hogy visszaadja különleges jogosítványait, amit a járvány kezelésére kapott. De a hétfő esti Magyar Közlönyben még elrendelte, hogy bizonyos magyarországi székhelyű stratégiai cégekben bizonyos változásokat csak a belgazdaságért felelős (jobban nem konkretizált, az Mfor olvasatában Palkovics László) miniszteri engedéllyel és kötelező bejelentéssel lehet elvégezni az év végéig.

Stratégiai cégnek számít rengetegféle cég: gyógyszergyártó, kis- és nagykereskedelmi cégek, autójavító cégek, autógyártó cégek, honvédelemhez és biztonsághoz kapcsolódó cégek, biztosító cégek, élelmiszer- és italgyártó cégek, infotech cégek, építőipari cégek, szennyvíz- hulladék-, szállítócégek, turisztikai és dohánytermékeke gyártó, távközlési cégek – vagyis szinte minden ágazat.

Mit kell az illetékes minisztériumnak ellenőriznie? Külföldi cég stratégiai cégben történő tulajdonszerzése, haszonélvezeti jog szerzése, ha legalább 10 százalékos mértékű, és az értéke eléri a 350 millió forintot. De nemcsak tulajdonlás, hanem üzemeltetési jog átadása esetén is kötelező a bejelentési és tudomásulvételi kötelezettség.

A miniszternek a tulajdonrész és egyéb jogok megszerzése iránti jogügylet létrehozása utáni 10. napig kell benyújtani a bejelentést.

A miniszter pedig megvizsgálja, az ügylet sérti-e a magyar államérdeket és közbiztonságot.

Ennek megvizsgálására 45 napja van.

Ha tiltó határozatot hoz, azt meg kell indokolnia. A rendelkezést nemperes eljárásban lehet megtámadni a Fővárosi Törvényszéken, amiről 30 napon belül dönt.

Aki nem jelenti be a fenti tevékenységeket, akár a tranzakció értékének kétszereséig is terjedő büntetést fizethet, avagy az érintett társaság nettó árbevételének 1 százalékának megfelelő mennyiségűt.

A rendelet kedden már él és az év végéig hatályban marad.

Legnépszerűbb cikkeink