Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Most különösen fontos, hogy figyeljünk az alvás mennyiségére és minőségére

Létrehozva:

Forrás: Pixabay

A korlátozások feloldása újabb feszültséggel járhat, és az immunrendszer is erős hatásnak lehet kitéve. Mindkettőben segít a jó és rendszeres alvás.

Aludjunk jobban! címmel ajánlást adott ki az MTI-n keresztük a Magyar Alvás Szövetség a karantén utáni időszakra, de még a koronavírus-járvány idejére. Az ajánlás szerint a járvány nyomán kialakuló globális mentális egészségügyi válság kezelésére is nagy figyelmet kell fordítani. A szövetség szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra kéri a kormányokat és az egészségügyi szervezeteket, hogy segítsék az embereket az egészséges életmód fenntartásában. Ezért a Magyar Alvás Szövetség a táplálkozás, a mozgás és a társadalmi kapcsolatok erősítése mellett a cirkadián ritmusra épülő alvás-ébrenlét fontosságára hívja fel a figyelmet.

„A jó éjszakai alvás elengedhetetlen az egészség fenntartásához, mivel közvetlenül kapcsolódik az immunitáshoz”

– hívja fel a figyelmet az ajánlás. Így folytatódik: „Ha nem alszunk jól és eleget, szervezetünk sokkal érzékenyebb a fertőzésekre, a vírusokra, a betegségekre. Az alvás minősége szerepet kap abban, hogy megóvhasson a koronavírustól és más betegségektől is.”

– hangsúlyozta G. Németh György, a szervezet elnöke. Mint írták, a világjárvány továbbra is terjed, a változó életkörülményeink módosították az alvási szokásainkat, ezért különösen fontos, hogy aludjunk tudatosan. Nagyon sokat tehetünk saját magunk, hálótársunk, gyermekeink és családtagjaink egészségéért.

„Csak az szeret aludni, aki tud is!”

– írják. Azt javasolják, hogy a nehéz időkben figyeljünk a szakemberekre, akik segítenek abban, hogy jobban aludjunk. A Magyar Alvás Szövetség ingyenes online alvás tanácsadása hétköznaponként 17 órától elérhető a Facebookon, valamint információ kapható a szövetség honlapján és a gngy@gngy.eu e-mail címen.

Legnépszerűbb cikkeink