Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egy hónap után lemondott Brazília egészségügyi minisztere

Létrehozva:

Az onkológus nem értett egyet azzal, hogy újra kinyithattak a edzőtermek, fodrászatok és szépségszalonok.

Lemondott pénteken Nelson Teich brazil egészségügyi miniszter, aki többször is komoly vitába keveredett Jair Bolsonaro államfővel a koronavírus-járvány kezelését illetően. Egy hónapnál is kevesebbet töltött hivatalában.

A lemondás hírét a minisztérium adta ki egy rövid, magyarázatot nem tartalmazó hivatalos közleményben. Sajtótájékoztatót későbbre ígértek. Teich a héten nyilvánosan bírálta azt a kormányzati tervet, hogy ismét kinyithatnak az edzőtermek, fodrászatok és szépségszalonok. Abban sem volt egyetértés, hogy szabad-e alkalmazni a klorokin nevű készítményt, amelynek használatát a miniszter a kockázatokra való tekintettel csak a legsúlyosabb esetekben fogadta el – és voltak gondok a teszteléssel.

A kormányzati munkában járatlan onkológus szakember Teich azután került április 16-án a minisztérium élére Bolsonaro javaslatára, hogy az elnök leváltotta Luis Henrique Mandettát, aki a szigorú karanténszabályok mellett kiállva kiváltotta az államfő rosszallását.

Brazíliában péntekig közel 14 ezer ember halt bele az új típusú koronavírus okozta Covid-19-es betegségbe. Mandetta leváltásakor még csak 2000 halálos áldozat és 30 ezer fertőzött volt. A legutóbb közölt adatok szerint szerdáig 188 974 fertőzést igazoltak. A járvány tetőzését valamikor júniusra jósolják.

Legnépszerűbb cikkeink