Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egyéni vállalkozások tízezrei függesztették fel a tevékenységüket

Létrehozva:

Képünk illusztráció / forrás: Shutterstock

Májusig a szokásos mennyiség ötszörösére emelkedett az egyéni vállalkozóként a tevékenységét szüneteltetők száma. A legnagyobb bajban az autóvezető-oktatók és a fodrászok, kozmetikusok voltak-vannak.

Több mint ötször annyi egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét májusig, mint a korábbi évek azonos időszakában – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt összesítéséből. Az adatok alapján a folyamat összefügg a járványveszéllyel, hiszen a 61 ezer szüneteltetésből 49 ezret március 1. után regisztráltak.

Ezt követően, a hónap második felében egyre több, április 1-jén pedig kiugróan sok szüneteltetést jegyeztek be. Az elemzés a vészhelyzet gazdasági hatásaival magyarázza a folyamatot, mivel azok közvetlenül érintik a személyes szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozókat. Kivételek akadnak ugyan, mint például a futárszolgáltatások, vagy a nyelvtanárok, akik online megoldásokkal folytathatják a munkájukat. A többség viszont azonnal érzékelték a keresletcsökkenés következményeit, főképp azok, akik nem tudnák a személyes érintkezést elkerülni – indokolták a visszaesést.

A KSH szerint a legtöbb szüneteltetés a fodrászat, szépségápolás területén fordul elő, arányaiban viszont leginkább a járművezető-oktatókat érintette. A szüneteltetések száma a leginkább érintett összes ágazatban a tavalyi többszörösére nőtt. A vállalkozói tevékenység újraindítása egyelőre nem általános, de már 12 ezren döntöttek a folytatás mellett, és májussal a szüneteltetések száma sem nőtt már olyan mértékben, mint előtte.

Legnépszerűbb cikkeink