Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Czutor Zoltán: „Mi köze az Artisjus-segélyhez a közvéleménynek?”

Létrehozva:

Forrás: Czutor Zoltán / Facebook

Botrány lett a zenésztársadalomban az Artisjus segélye miatt. A rászorultsági alapon működő segélyt többen nem kapták meg a szervezet tagjai közül, de az a Czutor Zoltán igen, aki az Artisjus elnökségi tagja. „Nincs ezzel gond” – mondta Czutor a Pesti Hírlapnak.

Többen, de leginkább Majka háborodott fel azon, hogy Czutor Zoltán, az Artisjus elnökségi tagja is pályázott és nyert a jogdíj-kezelő szervezet előadóművészeknek szóló, bruttó 160 ezer forintos segélyére. Czutor szerint viszont nincs ezzel semmi baj, mert mint mondja: őt is ugyanúgy érte a kialakult helyzet, mint mást, és az Artisjusban végzett munkájáért nem kap pénzt.

Majka kiakadt a segélyt kérő zenészek egy részén

Kritizálta a szociális segélyt kérő zenészek egy részét Majka a privát Facebook-oldalán. Szerinte gusztustalan, amit csinálnak egyesek. Ahogy azt korábban a Pesti Hírlap is megírta, nyilvánosságra került az Artisjustól szociális segélyt kérő zenészek névsora. A nehéz helyzetbe került művészek egységesen bruttó 160 ezer forintot kapnak a cégtől.

„Ez egy nyilvános pályázat, ebben semmilyen állami pénz nincs, csak magánpénzek. A szerzők, azaz mi magunknak tettük és tesszük félre ezt a pénzt, hogy az önhibájukon kívül bajba került zenészeket segítsük. Nyilván senki nem számított egy ilyen helyzetre” – nyilatkozta Czutor a Pesti Hírlapnak, miért nem lát abban összeférhetetlenséget, hogy a szervezet tagjaként pályázik a szervezet által nyújtott segélyre.

„Az Artisjus igazgatója fizetésért dolgozik, viszont én, az elnökség tagjaként társadalmi munkát végzek, tehát nem kapok fizetést. Én az alkotói és előadói mesterségemből élek, ahogy sokan mások, és engem is ugyanúgy érintett ez a mostani válság, mint a kollégáimat. Miért ne pályáztam volna? Hangsúlyozom: nem közpénzt veszek el, hanem az általunk évek óta félrerakott alapból kapok, amihez minden jogosultnak van hozzáférése.”

„Az a helyzet, hogy minden panasz, amit hallok, nélkülözi azt a fontos információt, hogy ki az, aki pályázott, jogosult lett volna rá, de nem kapta meg. Soha, sehol nem hallok ilyen emberről.”

A pályázók döntő többsége kapott támogatást, és csak azokat utasították el, akiknek az utóbbi években a műforgalma nem volt szemmel látható. Sőt olyan is pályázott, akinek nincs bejelentett műve” – mondta a zeneszerző-előadó.

„Ne gondoljuk azt, hogy egy ilyen szociális segély csak azoknak jár, akik már elveszítették az autójukat, házukat, családjukat és éhbéren élnek, az alap nem is erre lett létrehozva. Ez egy magánalap, és többnyire néhány száz szerző befizetésének az alapja. Még ha nyilvános is, mi köze van hozzá a közvéleménynek? Mi köze van ahhoz, hogy ez a szerzői közösség minden aktív tagjának megadta ezt a támogatást?” – tette fel, és egyben zárta le a kérdést Czutor.

MÁSOK PÉNZTÁRCÁJA
Lovasi András sem ment el szó nélkül a napokban kialakult szóváltások mellett. Facebook-posztját Majkának címezve azt írja: „ (…) nem túl elegáns, ha az ország egyik legmenőbb, legjobban fizetett celebje mások pénztárcájában kutakodik”. Szerinte biztosan vannak olyanok, akiknek nem megélhetésért kell a támogatás, csupán „aprópénz”, de mint írja, ebben az országban amúgy sem meglepő, ha a pályázati pénzek nem a leghatékonyabban hasznosulnak. Posztjában osztja Czutor véleményét is: „Azt se felejtsük el, ezzel a támogatással nem az adófizetők zsebéből vették ki a zenészek a pénzt.”

Cikkünk a Pesti Hírlap május 8-i digitális számában jelent meg. Ha mindenkinél hamarabb olvasná lapunk írásait, akkor kattintson ide!

Legnépszerűbb cikkeink