Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Vizsgálja az idősotthonokat az alapvető jogok biztosa, de nem hivatalos információk, hanem sajtóhírek alapján indult el

Létrehozva:

Kozma Ákos ombudsman a Pesti Úti Idősek Otthonát is megkereste már, de az ország számos ilyen intézményéhez fordult kérdésekkel.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményt adott ki az MTI-nek, amelyben közölték, az alapvető jogok biztosa, Kozma Ákos hivatalból átfogó vizsgálatot rendelt el a koronavírus-járvány és az idősotthonok ügyében kialakult helyzet miatt.

„Az elmúlt időszakban sajtóhírek jelentek meg arról, hogy az ország több idősotthonában számos idős lakó fertőződött meg az új típusú koronavírussal”

– a hivatal közleménye szerint ez az eljárás indoka, vagyis nem hivatalos információk alapján döntött az alapvető jogok biztosa a vizsgálat mellett.

Mint írják, Kozma Ákos kifejezetten az élethez és az emberi méltósághoz való alapjog érvényesülése szempontjából vizsgálja az idős embereket ápoló-gondozó otthonokban a COVID–19-fertőzéssel kapcsolatban kialakult helyzetet.

A vizsgálat során az alapvető jogok biztosa megkereste a Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthonát, amely az ország egyik legnagyobb lakószámmal működő idősotthona, egyúttal a fővárosi fenntartású idősotthonok módszertani irányításáért is felelős intézmény. Az ombudsman továbbá megkereste a jászapáti Fehér Akác Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona, a Katolikus Szeretetszolgálat Migazzi Otthona (Verőce) és a Zalaegerszegi Gondozási Központ Idősek Otthona intézményvezetőit, valamint az intézmények fenntartóit.

A megkeresésekre érkezett válaszok értékelését követően az ombudsman megállapításairól, észrevételeiről, a vizsgálat tapasztalatairól tájékoztatást nyújt az érintetteknek annak érdekében, hogy elősegítse az otthonban élő idős lakók jogainak hatékony védelmét.

A közlemény rámutat, az ombudsmannak kiemelt feladata az idősek alapjogi védelme, hiszen az idős emberek sérülékenységük, olykor súlyos kiszolgáltatottságuk miatt minden tekintetben különleges bánásmódot igényelnek.

Legnépszerűbb cikkeink