Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem nő a napi megbetegedések száma, ezért lehet visszavenni a korlátozásokból, de hétfőn kezdődik az érettségi

Létrehozva:

Az Operatív Törzs április 29-i tájékoztatóján foglalkoztak az érettségi biztonságos lebonyolításának körülményeivel, a korlátok feloldásával és az idősotthonok kérdésével is.

Mivel a járvány kontroll alatt van, hétfőn megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Az érettségizők mindössze 3 százaléka lépett vissza a vizsgától, ez számukra semmilyen szankcióval nem jár.

A vizsgát igyekeznek minél biztonságosabbá tenni, az állami tartalékok terhére a vizsgázóknak szájmaszkot, a vizsgáztatóknak kesztyűt és szájmaszkot, valamint mindenki számára kézfertőtlenítőt biztosítanak. Az épületeket alaposan fertőtlenítik a vizsgák előtt és alatt is. Az érettségik a korábban már bejelentetteknek megfelelően 9:00-kor fognak kezdődni,

hogy a vizsgázók ne találkozzanak a tömegközlekedési eszközökön a munkába menőkkel.

Emellett sűrítik a vonatkozó tömegközlekedési járatokat.

Az iskolák ajtajait nyitva kell tartani, a vizsgák alatt a termek ajtajait és ablakait úgyszintén. Egy teremben maximum 10 vizsgázó tartózkodhat, egymástól minimum másfél méter távolságra. A vizsgázóknak nem kell kiöltözni az érettségire, viszont Müller Cecília országos tisztifőorvos külön kihangsúlyozta, hogy kéri őket, ne osszák meg azokat a tárgyakat társaikkal, amiket be lehet vinni a érettségire. Ugyanez vonatkozik az ételre, rágcsálnivalóra is.

„Most szabad kicsit irigynek lenni”

– üzente Müller Cecília a diákoknak, külön felhívva a figyelmüket arra, hogy legyen náluk papír zsebkendő és használat után azonnal dobják ki, valamint legyenek partnerek az óvintézkedésekben.

A tisztifőorvos megkért minden érintettet, hogy aki fertőzött vagy beteg, ne menjen vizsgázni. „Központi lázmérést nem rendeltek el az iskolákban, mivel bárki le tudja vinni a lázát két Cataflam bevételével”

– mondta az önjelölt orvosként előlépő oktatási államtitkár, Maruzsa Zoltán. A külföldön élő magyar érettségizőket átengedik a határon.

Müller Cecília kitért az idősotthonok kérdésére is. Elmondta, hogy jelenleg zajlik az idősotthonok ellenőrzése, fertőtlenítése, és valószínűleg jövő héten tud részletesen beszámolni arról, hogy ezzel kapcsolatban mik a tapasztalatok és milyen intézkedéseket kell hozni.

Vizsgálja az idősotthonokat az alapvető jogok biztosa, de nem hivatalos információk, hanem sajtóhírek alapján indult el

Kozma Ákos ombudsman a Pesti Úti Idősek Otthonát is megkereste már, de az ország számos ilyen intézményéhez fordult kérdésekkel. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményt adott ki az MTI-nek, amelyben közölték, az alapvető jogok biztosa, Kozma Ákos hivatalból átfogó vizsgálatot rendelt el a koronavírus-járvány és az idősotthonok ügyében kialakult helyzet miatt.

Egy új kormányrendelet értelmében, már nem csak a gyógyszereket, de

a gyógyászati segédeszközöket is fel lehet íratni elektronikusan,

így azokat meghatalmazás nélkül, a beteg TAJ-kártyájával és saját személyi igazolványunkkal is kiválthatjuk.

Májustól több bolt is újranyithat, hó közepén már a vendéglátóhelyek is jöhetnek

Jövő héttől fokozatosan újraindul az élet: kinyithatnak a boltok és vendéglátóhelyek – értesült a Magyar Nemzet. Május folyamán először azok a jelenleg zárva tartó boltok nyithatnak újra, amelyeknek alapterülete 400 négyzetméternél kisebb. Ezt követően, a hó közepén a vendéglátóhelyek, majd május végén a szálláshelyek is újranyithatnak, ám bizonyos óvintézkedéséket továbbra is be kell tartaniuk.

A hamarosan életbe lépő enyhítések kapcsán Müller Cecília elmondta, hogy

elértünk egy kiegyensúlyozott helyzetet, nem nő a napi megbetegedések száma, ezért lehet mérsékelni a korlátozó intézkedéseket.

Jelenleg visszafogott helyzet van, de ha többen érintkeznek, több lesz a megbetegedések száma is. Egyfajta kontrollként elkezdődik egy olyan vizsgálat, ami az átfertőzöttséget és védettséget is mutatja. Ezzel látható, hogy az intézkedések hogyan befolyásolják a járvány lefolyását, és ennek tükrében változhatnak a későbbiekben az intézkedések.

Legnépszerűbb cikkeink