Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Meghalt Kovács Tamás, Polt Péter elődje, nyugalmazott legfőbb ügyész

Létrehozva:

79. évében érte a halál, erről a Legfőbb Ügyészség hétfőn adott ki közleményt.

Kovács Tamás 1941-ben született Nagykónyiban. 1963-ban a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát cum laude minősítéssel. 1963–1965 között a Kalocsai Városi Tanácsnál dolgozott, 1965-ben került a hadsereg hivatásos állományába, ekkor a Szegedi Katonai Ügyészségen dolgozott mint fogalmazó.

1968-ban nevezték ki katonai ügyésszé a Szegedi Katonai Ügyészséghez. 1983-ban a Katonai Főügyészség főügyészségi ügyésze, majd 1986-ban a Budapesti Katonai Ügyészség vezető ügyésze, míg 1989-ben a Katonai Főügyészség főosztályvezető ügyésze lett. 1990-től 2006 októberéig a legfőbb ügyész helyettese és katonai főügyész volt, vezérőrnagyi, majd 1994-től altábornagyi rangban.

Az Országgyűlés 2006. október 9-én legfőbb ügyésszé választotta, amely posztot a hetvenedik életévéig, 2010. december 13-áig töltötte be. Kovács Tamás nyugállományba vonulása után az Országos Kriminológiai Intézet igazgatói szakmai főtanácsadója volt.

A köztársasági elnök 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntette ki. Kovács Tamás – több külföldi díja mellett – a legmagasabb jogászi és katonai elismeréseket – a Kozma Sándor-díjat, a Finkey Ferenc-díjat, a Hunyadi János-díjat, a Szalay László-emlékérmet, a „Pro Facultate” érdemérmet, „A jog szolgálatában” kitüntető címet – is kiérdemelte.

Kovács Tamás nyugalmazott legfőbb ügyészt az ügyészi szervezet a saját halottjának tekinti – írták közleményükben.

Legnépszerűbb cikkeink