Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Európai futballkörkép: jövő héten rangadóval indul a Bundesliga, augusztusban folytatódik a BL

Létrehozva:

Változatos képet mutat az európai futball újjáéledése. A német focit hamarosan viszontláthatjuk, de van, ahol már elengedték az egész szezont, és bajnokot sem avattak. Az NB I folytatása azon múlik, hogy a kormány mikor enyhít a kijárási korlátozáson. 

Az már korábban kiderült, hogy az Európa-bajnokságot a 2021-es nyárra halasztják, de az idei szezon befejezése sokáig kétséges volt. A Bajnokok Ligája és az Európa Liga küzdelmei augusztus 7-től folytatódnak: az EL-döntő Gdanskban, 26-án lesz, a BL-döntőt Isztambulban, 29-én tartják. Az UEFA ennek megfelelően arra kérte a szövetségeket, hogy legkésőbb augusztus 2-ig fejezzék be a bajnokságokat, hogy aztán a legjobbaknak már csak a nemzetközi porondra kelljen koncentrálniuk.

A szövetségek többsége már döntött, lássuk, mikor és hogyan indulnak újra a legnépszerűbb bajnokságok!

Célegyenesben a Liverpool, edző nélkül maradhat a Crystal Palace

Bár a brit járványhelyzet továbbra is az egyik legsúlyosabbnak számít Európában, a Premier League látszólag készen áll az újrakezdésre. Az Arsenal, első topligás csapatként már ma megnyitja az edzőközpontját, de a játékosai még csak külön-külön edzhetnek. Május 9-től aztán minden csapatnál beindul az edzés, az első osztályú meccseket pedig június közepétől tervezik lejátszani, zárt kapuk mögött. A tervek szerint öt hét alatt lezavarhatják a hátralévő kilenc fordulót.

Security Check Required

No Description

A Premier League-ben további furcsaságok is történhetnek: a klubok vezetői benyújtottak egy javaslatot, miszerint egy meccsen öt játékost lehessen lecserélni a szokásos három helyett. Az öt cserét legfeljebb három alkalommal lehetne végrehajtani a meccsen belül, tehát egy meccset nem szakíthatnának meg ötször a cserékkel. A javaslatot egyelőre nem véglegesítették. A Crystal Palace pedig könnyen edző nélkül maradhat, hiszen a szigetországban külön szabályok vonatkoznak a 70 év felettiekre, edzőjük, Roy Hodgson pedig 72 esztendős.

Az angol első osztályból kilenc forduló van hátra. A Liverpool 25 ponttal vezet az előző két kiírást megnyerő Manchester City előtt: a vörösök a City veresége esetén akár már a következő fordulóban ünnepelhetnek.

Olaszországban még bizonytalanok, augusztusig húznák a szezont

A Serie A-val kapcsolatban egyelőre csak az biztos, hogy május elejétől elkezdi tesztelni a játékosokat a szövetség, és beindulhatnak az edzések.  4-étől edzhetnek egyedül a játékosok, aztán 18-ától kezdődhet a csoportos edzés. A meccseket május 27-étől, vagy június 2-től kezdhetik el játszani, de ezek az időpontok még nem kaptak hivatalos megerősítést. A Serie A-ban 12 teljes forduló van hátra, de vannak csapatok, amikre 13 meccs vár, így könnyen előfordulhat, hogy csak az UEFA által határidőként megjelölt napon, augusztus 2-án fejeződne be a bajnokság. Jelenleg a Juventus vezet egy ponttal a Lazio előtt. A Lazio csatára, Ciro Immobile könnyen bezsebelheti az európai Aranycipőt a szezon végén, az eddigi 26 fordulóban ugyanis 27 találatig jutott.

NA DE HOL LÁTJUK MAJD SZOBOSZLAIT?
Az olasz első osztályt azért is érdemes figyelemmel kísérni, mert könnyen lehet, hogy a 19 éves magyar tehetséget, Szoboszlai Dominikot is ott láthatjuk a pályán nemsokára. Az AC Milan ugyanis edzőváltásra készül, Stefano Pioli helyett pedig Ralf Rangnick ülhet a kispadra. Rangnick jelenleg a Red Bull sportért és fejlesztésért felelős vezetője, első számú kiszemeltje a Milan csapatába pedig Szoboszlai Dominik – aki éppen a Red Bull Salzburgnál játszik. Ha Rangnicket kinevezik a Milan vezetőedzőjének, Red Bull-os kapcsolatainak köszönhetően sikerülhet piros-fekete mezbe öltöztetnie a fiatal magyar játékost. Olasz sajtóértesülések szerint Rangnick már elkezdett olaszul tanulni, hogy minél előbb felvehesse a munkát a Milannál.

🏔

13.8k Likes, 52 Comments – Szoboszlai Dominik (@szoboszlaidominik) on Instagram: „🏔”

La Liga: a játékosok félnek, a szövetség bekeményít

Javier Tebas, a La Liga elnöke szerint június 7-től, vagy június 28-tól folytatódhat a bajnokság, de hivatalos kezdési időpont még Spanyolországban sincs. Tebas elrendelte, hogy a meccsek előtt, a félidőben, és játék után is fertőtleníteni kell a pályákat.

Több játékos is aggodalmát fejezte ki a bajnokság újraindítása miatt. Inaki Williams, az Athletic Bilbao támadója azt mondta: addig nem akar játszani, amíg emberek halnak meg a járvány miatt. A Sevilla szélsője, Suso sem szívesen térne vissza a pályára, hiszen a második gyermekének születésére készül:

„A feleségem hat hét múlva szül. Ha edzés közben megfertőződnék és hazavinném a vírust, azt sosem bocsátanám meg magamnak. Ha erre egy százalék esély van, akkor a legjobb, ha nem folytatjuk a bajnokságot”

– mondta Suso.

A spanyol labdarúgó-szövetség kilátásba helyezte, hogy pontokat vonna le azoktól a csapatoktól, akik megtagadják a játékot, de döntés még nem született erről. A La Ligából még 11 forduló van hátra, a Barcelona vezet két ponttal a Real Madrid előtt.

Először német focit láthatunk, a játékosokat szextilalommal fenyegetik

A nagy európai bajnokságok közül a Bundesliga folytatódhat leghamarabb, természetesen zárt kapuk mögött. Jövő hét szombaton, május 9-én indulhat újra a bajnokság a Dortmund–Lipcse derbivel. Ugyan a mostani állás szerint a Bayern München vezet, mögötte szinte fej-fej mellett követi a Dortmund, a Lipcse és a Möchengladbach, tehát a jövő heti rangadó tétje, hogy ki maradhat versenyben a Bayernnel a bajnoki címért. Már csak 9 forduló van hátra, és korábban a Werder Bremen–Frankfurt meccset is elhalasztották. A Brement a kiesés réme fenyegeti, ez a meccs élet-halál kérdése lehet számukra. Lewandowski kiemelkedik a góllövők mezőnyéből, 25 forduló alatt 25-ször talált be.


Németországban szigorú szabályok vonatkoznak a távolságtartásra: közterületen legfeljebb két ember lehet közel egymáshoz. A focisták ennek ellenére 4-5 fős csoportokban edzenek, bár a szövetség szigorú szabályokat vezetett be rájuk nézve: akár a szexet is megtilthatják nekik, ha a partnerüknél, élettársuknál tüneteket észlelnek. A szurkolók nem örülnek a bajnokság újraindulásának, szerintük a döntés csak anyagi érdekből született. Christian Seifert, a Bundesliga elnöke azt mondta, „megérti az érzelmektől túlfűtött reakciót a tervekre, de muszáj folytatni, a kluboknak szüksége van a TV-közvetítési jogdíjakra”. Nem akarja, hogy a Bundesliga a járvány járulékos vesztesége legyen.

A Mönchengladbach szurkolói a saját kartonpapír-másukat helyezték a stadion székeire, hogy a játékosok kevésbé érezzék egyedül magukat a meccseken.

Vajon a PSG bírni fogja az iramot?

A francia első osztály játékosai május 11-től térnek vissza az edzőpályára, ez egyébként egybeesik a franciaországi korlátozások enyhítésével. A bajnokságot júniustól folytathatják, de erre még a kormánynak is engedélyt kell adnia. A francia labdarúgó szövetség elnöke, Noel le Graet szerint a Ligue 1 csak az után folytatódhat, hogy a Francia Kupa és a Ligakupa döntőjét lejátszották, „egyfajta előjátékként”.

😵 . #ParisSaintGermain #PSG #Paris #Football #AllezParis #ICICESTPARIS #EdinsonCavani #Cavani

209.7k Likes, 695 Comments – Paris Saint-Germain (@psg) on Instagram: „😵 . #ParisSaintGermain #PSG #Paris #Football #AllezParis #ICICESTPARIS #EdinsonCavani #Cavani”

A PSG mindkét kiírásban döntős: a Kupában a Saint-Étienne-nel találkozik, a Ligakupában a Lyonnal csap össze. A bajnokságból 10 forduló van hátra, ráadásul egy PSG – Strasbourg meccset elhalasztottak, így a párizsiaknak azt is pótolniuk kell. Jelenleg ők vezetik a tabellát 12 ponttal a Marseille előtt, kérdés, hogy bírni fogják-e az iramot. Ráadásul augusztusban a BL-ben is folytatniuk kellene a menetelést, hiszen bejutottak a legjobb 8 csapat közé.

NB I: minden a kormányon múlik

A Magyar Labdarúgó-szövetség Facebook-bejegyzése szerint a kijárási korlátozás feloldását követő 20. naptól indulhat újra a bajnokság, egy szerdai, vagy szombati napon. A Magyar Kupa, és a női NB I kezdési időpontját is a kormány döntéséhez kötötték, szintén 20 nap felkészülési idővel.

A férfi NB I-ből 8 forduló van még hátra, és a Ferencváros úgy is vezeti a tabellát, hogy 2 meccsel kevesebbet játszott a mögötte álló Mol Fehérvár FC-nél. A Fradi és a Fehérvár az utolsó előtti fordulóban csap össze: könnyen lehet, hogy ez a meccs dönt majd a bajnoki címről. A Kaposvárnak nehéz dolga lesz, ha bent akar maradni: a sereghajtó 18 ponttal lemaradva követi az előtte álló Zalaegerszeget.

A Magyar Labdarúgó Szövetség döntött: ha a kormány döntései lehetőséget adnak erre, folytatja a bajnokságokat. Részletek a fradi.hu-n! 🇭🇺💚 #mlsz #nb1 #ftc #fradi #ferencvaros #hajrafradi

1,340 Likes, 0 Comments – Ferencvárosi Torna Club (@ftcofficial) on Instagram: „A Magyar Labdarúgó Szövetség döntött: ha a kormány döntései lehetőséget adnak erre, folytatja a…”

Ahol a járvány legyőzte a futballt

A Benelux államokat különösen súlyosan érinti a járvány: a 11 milliós Belgiumban több mint 7200-an haltak meg, Hollandiában pedig 4475 áldozatot követelt eddig a COVID–19. A holland első és második ligát felfüggesztették, bajnokot nem avatnak, és kiesők sem lesznek. A holland labdarúgó-szövetség elnöke, Just Spee pesszimistán áll a folytatáshoz, abban is kételkedik, hogy az angol Premier League-et folytatni lehet-e, ahol még szintén felszálló ágban van a járvány. A belga labdarúgó-szövetség szintén felfüggesztette a bajnokságot, és kihirdették a győztest is: a Club Brugge 15 pontos előnye bajnoki címet ért.

Legnépszerűbb cikkeink