Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Már 25 idősotthonban van jelen a járvány, az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó

Létrehozva:

Egyre terjed a vírus, hangzott el az Operatív Törzs napi tájékozatóján. Három hajléktalanszállón is megjelent, 25-re nőtt az érintett idősek otthona száma. Müller Cecília a maszkokról is beszélt. 

Újabb védekezőeszközök érkeznek, ami jó hír, mivel egy koronaosztályon dolgozó orvos arról nyilatkozott a 444-nek, hogy továbbra sincs elég védőfelszerelés, ffp3-as maszkot sosem láttak, a védőöltözéket is újrahasznosítják. A legfrissebb adatok alapján az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó.

A jó idő nem segít most

1726 esetben intézkedett vasárnap a rendőrség a kijárási korlátozás megszegése miatt, 802 feljelentés történt, szombaton is magas volt ez a szám, a jó idő kicsalogatta az embereket.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a nyers számokat: 2583 bemért fertőzött van, 8 halottal 280-ra emelkedett az áldozatok száma, 931 fő van kórházban, 52-en vannak lélegeztetőgépen, 498-an gyógyultak meg, 9829-en vannak karanténban és 65 625 mintavétel történt. Az elhunytak zöme 61 év feletti korcsoportba tartozott.

Kórházakból és idősotthonokból kerülnek ki leginkább a betegek, itt nagyon fontos lenne az egyéni védőeszközök helyes használata. Eddig

25 idősek otthonában jelent meg a fertőzés az országban, ezekben 64-en haltak meg.

Kisokos a maszkok fontosságáról és használatáról

Müller a maszkokról hosszabban beszélt. Az ffp2 és ffp3 maszkok mikron nagyságú biológiai ágenseket, részecskéket tudnak kiszűrni a levegőből, nem a viselő védi meg általa a környezetét, hanem őt védi meg a szennyezett levegőtől. Ezek jól zárnak, nem megy be oldalt a levegő, a maszk szűri a levegőt. A szeleppel rendelkező maszkok által a betegből nagy koncentrációjú szennyezett levegőt tud a környezetbe juttatni, nekik nem szabad ilyet hordani, ezek a maszkok elsősorban az egészségügyi dolgozókat védik.

A házilagos maszkokról is beszélt az országos tisztifőorvos, a pamutból készült maszkok is leginkább a betegekre kellenek. Szabályosan kell őket viselni, az orrot és szájat is el kell takarja a maszk, legyen a lehető legszorosabban az arcon, a szakáll nem segít a helyzeten. Kezet kell mosni a maszk felvétele előtt, nem szabad hozzányúlni kívülről, és csak egyszer lehet őket használni, ki kell mosni, 60 fok feletti mosásban. Az orvosi maszkot nem ajánlja kinti, utcai hordásra használni Müller Cecília, nem tartja szükségesnek.

Mennyi az annyi, mekkora az akkora?

Járványügyi kérdéseket is kapott az országos tisztifőorvos. A járványplató az a helyzet, amikor egy beteg csak egy másikat betegít meg, amikor az lecsökken, az a járvány visszavonulását jelenti. A plató nagyságát, hosszúságát nem lehet megmondani – nem lehet tudni, hogy a május 3-án kezdődő plató meddig tart.

Müller arról is beszélt, hogy reménykeltő a vérplazmával kezelt beteg állapota.

Az ingyenes parkolás megnövelte a közúti forgalmat, mondta Kiss Róbert, azonban csökkentette a zsúfoltságot a közösségi közlekedésben. Három hajléktalanszállón jelent meg a koronavírus, kórházban ápolják a fertőzötteket, és náluk is zajlik a kontaktkutatás.

Legnépszerűbb cikkeink