Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Új rekord: egy nap alatt 95-en gyógyultak meg

Létrehozva:

Május 4-től enyhíthetnek a korlátozásokon, az orvosok egy műszak alatt 4-6 maszkot is elhasználhatnak. Operatív Törzs, csütörtök.

Megnyitják a tompai, röszkei és hercegszántói határátkelőhelyeket az ingázók előtt – jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Hozzátette, hogy a polgármesterek a következő két hétvégén is szigoríthatnak a kijárási korlátozások szabályain, azokat csak május 4-től enyhíthetik országosan.

Már 390-en meggyógyultak

Müller Cecília elmondta: 390-re emelkedett a gyógyultak száma, ez 95 fő növekedést jelent a tegnapi adathoz képest. A beazonosított fertőzöttek száma 121-gyel nőtt, ebből 32 esetet Fejér megyében regisztráltak. Szerdán 14 koronavírusos beteg hunyt el, a legfiatalabb áldozat 64 éves volt. Mindannyian legalább egy súlyos, krónikus betegséggel küzdöttek. Jelenleg 850 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 61-en vannak lélegeztetőgéphez kötve. Az elvégzett tesztek száma meghaladja az 55 ezret.

70 ideiglenes engedélyt adott ki a fertőtlenítők gyártására a Nemzeti Népegészségügyi Központ – mondta az országos tisztifőorvos. Felhívta a figyelmet a többszöri, gyakori, alapos, meleg vizes, szappanos, kézmosásra, aminek legalább 20-30 másodpercig kell tartania, és javasolta, hogy bátran fertőtlenítsük a környezetünket hipóval.

Anyák napjára virágot is adhatunk

A közelgő anyák napjára való tekintettel elmondta: nyugodtan ajándékozzunk virágot, hiszen a koronavírus tárgyakon keresztül való terjedése nem bizonyított, nem jellemző.

Müller cáfolta, hogy a naponta milliószámra behozott maszkok és védőfelszerelések raktárakban „porosodnak”. Elmondása szerint az egészségügyi dolgozók műszakonként akár 4-6 maszkot is elhasználhatnak, a kórházaknak pedig ezt a mennyiséget minden dolgozó számára biztosítaniuk kell. Felhívta a figyelmet arra, hogy az autoimmun betegeknek különösen védeniük kell magukat a betegségtől, és azt is elmondta, hogy az új koronavírus – az amerikai és kínai feltételezéseknek megfelelően – vérrög kialakulásához is vezethet.

A maszkokat az országos tisztifőorvos szerint legalább 60 fokos vízben érdemes kimosni.

 

 

Legnépszerűbb cikkeink