Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Példátlan hálózat igyekszik segíteni a szegényeken

Létrehozva:

Mozgalmas pillanatok: közel 3000 családot tudtak eddig kisegíteni / Forrás: Országos Roma Civil Tanács

Jobban sújtja a járvány és a korlátozás okozta válság a szegényeket – speciális gondjaik közt az információhiány éppúgy ott van, mint a nagyobb mértékű munkanélküliség, vagy a 4-500 forintos kilós kenyér. Egy kezdeményezés nekik segít: immáron 3000 családon sikerült is. Az Országos Roma Civil Tanács nemcsak romáknak segít.

Több tízezer szegény gyerek ismételhet osztályt, mert nincs náluk internet, vagy hiányzik a megfelelő informatikai eszközük, a szegény településeken élőket pedig az átlagosnál jobban sújtja a járvány után felerősödő munkanélküliség  ‒ mondta a Pesti Hírlapnak Radics József, az Országos Roma Civil Tanács (ORCT) alapítója. A szervezet most jelentette be: közel 3000 családot tudott eddig segíteni tartós élelmiszerrel, tisztítószerekkel. 

Speciális probléma a kamatos bolt fogalma

A tanács adományokból oldja meg mindezt, és havonta számol be tevékenységéről. Az ORCT 2019 novemberében alakult 168 civil szervezet összefogásával, akkor még azért, hogy szegény gyerekeknek legyen szebb karácsonya. Majd megjelent a koronavírus-járvány, és a betegség terjedése mellett egyre nagyobb gond lett a munkanélküliség is. 

Radics úgy látja, a romatelepeken élőket jobban sújtja a munkanélküliség ‒ 80-90 százalékuk fővárosi építkezéseken dolgozott, munkásszállókon laktak, nekik most nincs munkájuk. Heti bért kaptak, így félretenni sem tudtak. Speciális problémájuk a kamatos bolt ‒ a romatelepeknél egyes élelmiszerboltok előre hitelbe adnak élelmiszert, ha a családnak épp nincs pénze, de utána sokkal drágábban számítanak fel mindent. A járvány kitörése után még emeltek is az árakon, így kerülhet egy kiló kenyér 4-500 forintba is.

Az ORCT tárgyalt Palkovics László innovációs miniszterrel, és ígéretet kaptak arra, hogy a kormány segít az otthoni, digitális oktatás problémáiban. Radics reméli, ezt be is tartja a kormányzat. Megkeresték több levéllel a kormányzati Civil Akciócsoportot is (a kormány 10 akciócsoportot hozott létre), amelyet Révész Máriusz vezet, de választ egyre sem kaptak. Pedig az ORCT kiterjedt hálózatot működtet, jó hatásfokkal tudja az adományokat eljuttatni a rászorulókhoz.

Kórházhoz is eljut a segítségük

317 település csatlakozott a tanácshoz, mindenhol van egy 5-6 fős, ahogy ők hívják, akciócsoport, ők járnak a szegény családokhoz, tanulnak a gyerekekkel, bevásárolnak, ha kell. 17 településen varrnak szájmaszkokat, ezeket is osztogatják. A tanács tevékenységének leágazása, hogy taxis hálózatuk is van, ingyen szállítanak egészségügyi dolgozókat, vagy rászorulókat bárhoz az országban. Nemcsak a szegényeknek segítenek: legutóbb a budapesti Szent Imre Kórházba juttattak el nagyobb mennyiségű folyékony szappant, fertőtlenítőt, mert épp hiány volt. 

Az élelmiszer-adományokat természetesen a higiéniás előírásokat betartva adják át, a kerítésekre akasztják fel gumikesztyűben, maszkban. Emellett plakátokat is kitesznek a járványügyi előírásokkal, mert az információ is nehezebben jut el a szegregált telepekre. 

A tanács politikamentesen működik, bárkitől elfogadnak adományt, az adományozók nevét pedig nyilvánosságra hozzák, és azt is, mire fordították a pénzt. Aki adakozni kívánna, a Tankuckó Egyesületen keresztül tudja megtenni.

Legnépszerűbb cikkeink