Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

16 embert lőtt agyon válogatás nélküll egy kanadai férfi – fél napon át tartott az ámokfutása

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Needpix

50 kilométeres körzetben, több helyszínen rendezett vérfürdőt Új-Skócia tartományban egy 51 éves férfi. A hatóságok nem terrorista merényletként kezelik az ügyet, további, eddig meg nem talált áldozatok is lehetnek.

Legalább 16 embert megölt egy férfi több helyszínen a kanadai Új-Skócia tartományban a
hétvégén, fél napon át tartó ámokfutása során – közölte a rendőrség hétfő éjszaka legfrissebb összesítésében az MTI szerint.

A hatóságok a vérengzést nem hozzák összefüggésbe terrorizmussal. Azonban az elkövető és az áldozatok között egyelőre nem találtak érdemi kapcsolatot sem.

Az 51 éves tettes, név szerint Gabriel Wortman körülbelül ötven kilométeres körzetben több helyszínen követte el a gyilkosságokat az Új-Skócia-félszigeten elterülő, apró délkelet-kanadai tartományban. A rendőrség közölte, hogy ő is meghalt, de egyelőre nem világos, hogy a rendőrök lőtték le egy benzinkútnál, vagy saját kezével vetett véget életének.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a férfi a 12 órán át tartó ámokfutása alatt hány embert ölt meg,

és az sem biztos, hogy a vérengzés minden helyszínéről tudomása van a hatóságoknak. A nyomozás még tart, és nem kizárt, hogy több áldozatra derül fény.

A bűncselekmény-sorozat helyi idő szerint szombaton, éjfél előtt másfél órával kezdődött az Atlanti-óceán partján fekvő Portapique városkában, 130 kilométerre északra Halifaxtól. A rendőrség több lakossági bejelentés után vonult ki az első bűntény helyszínére, több halottat talált egy házban és a környékén, több épület pedig lángokban állt.

A tettes más helyszíneken folytatta a gyilkolást. A híradások szerint rendőrruhába volt öltözve, és rendőrautónak álcázott gépkocsit használt, majd átült egy másik autóba.

Chris Leather kanadai rendőrfőnök szerint korai egyelőre arról beszélni, hogy a tettes milyen indíttatásból cselekedett.

„Szemlátomást válogatás nélkül gyilkolt”

– tette hozzá Leather.

A helyi média hosszú órákon át csak egy rendőrnő haláláról adott hírt, aki 23 évet szolgált a rendvédelmi szervek kötelékében. Ő az áldozatokat oltalmazva vesztette életét, egyik rendőrtársa pedig megsebesült.

A tettes, Gabriel Wortman fogtechnikus volt Dartmouth városában.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök ottawai sajtótájékoztatóján részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Ez volt a legsúlyosabb tömeges gyilkosság Kanadában 1989 óta, amikor is egy fegyveres 14 nőt gyilkolt meg egy montreali tanintézetben, majd végzett magával is. Kanadában ritkák a tömeges gyilkosságok, a fegyvertartási szabályok az országban szigorúbbak, mint az Egyesült Államokban, ahol, különösen az utóbbi években, gyakran fordultak elő tömeggyilkosságok.

Legnépszerűbb cikkeink