Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Müller Cecília: Sikerült a görbét laposan tartani

Létrehozva:

729 embert ápolnak a kórházakban országszerte, Szombathelyen beindult a katasztrófaturizmus.

Tömeges szabályszegés történt Szombathelyen – kezdte az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóját Kiss Róbert rendőr alezredes. Egy zöldhulladék-tároló kigyulladt, és 3 hektáron égett, a környéket pedig fokozatosan lepték el a katasztrófaturisták. A tűzoltási akcióra körülbelül 300 család sereglett autóval egy pláza parkolójához, ezt a tömeget kellett feloszlatnia a rendőröknek.

Óriási tűz volt Szombathelyen, rengeteg katasztrófaturista gyűlt össze

Nagy területen gyulladt ki a város határában egy szeméttelep. A lakók és a környékbeliek a koronavírus ellenére kimentek, hogy lássák a lángokat, amiket tíz tűzoltóegység próbált a hajnali órákban is eloltani. Szerda este közölte a katasztrófavédelem, hogy fanyesedék ég Szombathelyen, a Szent Gellért utcában. A tűz három hektárnyi területet érintett, a helyi és a közösségi […]

Kiss azt is elmondta, hogy sikerült megállapodni a Waberer’sszel a védőeszközök szállításáról, ők fogják a fővárosi és vidéki kórházakat ellátni. 3 kórház ellen már büntetőeljárást kellett indítani, mert kézfertőtlenítők, maszkok tűntek el.

A házi karanténok száma tovább csökkent, jelenleg 12 737 ember nem hagyhatja el az otthonát.

A regisztrált fertőzöttek harmada 70 év feletti

Müller Cecília országos tisztifőorvos részletezte az 1652 regisztrált fertőzött életkorbeli megoszlását. Eszerint

  • 35 százalékuk 70 év feletti,
  • 30 százalékuk tartozik az 50-69 korosztályba,
  • 23 százalék 30-49 éves,
  • 10 százalék a 15-29 évesek aránya,
  • és mindössze 2 százalékuk fiatalabb 15 évnél.

Kiemelte, hogy a fertőzöttek kétharmada budapesti, vagy Pest megyei, a legkevésbé pedig Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyét érinti a járvány.

Jelenleg 729 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, köztük 7 gyereket. Lélegeztetőgépen viszont csak felnőttek vannak, összesen 60-an. A kórházi ágyak kiürítéséről az országos tisztifőorvos azt mondta:

a legrosszabb forgatókönyv esetén is szeretnénk minden magyar és nem magyar állampolgár részére megfelelő ellátást nyújtani.

Az idősotthonokkal kapcsolatban kiemelte: összesen 11 otthonban regisztráltak fertőzötteket, és csak a Pesti úti, valamint a Rózsa úti otthonban vannak nagyobb csoportos megbetegedések, utóbbiban közel 80-an fertőződtek meg.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller elmondta: a gyógyult idősek csak azután térhetnek vissza az idősotthonokba, hogy két, 48 órás különbséggel elvégzett tesztjük is negatív lett. Arra a kérdésre, hogy mivel magyarázza a fertőzöttek – a környező országokhoz viszonyított – alacsony számát, azt válaszolta: sikerült laposan tartani a járványgörbét, kordában tartjuk a járványt.

A textilmaszkok használatáról elmondta: ő inkább a pamutmaszkok használatát javasolja, mert azokat lehet hipóval tisztítani, de ha mégis textilmaszkot hordunk, hazatérést követően azonnal vegyük le, mossuk ki, fertőtlenítsük. Ha valaki otthon védendő személyt ápol, 4 óránként mossa ki, fertőtlenítse a maszkot.

Elérte a hajléktalanszállókat a járvány

Szerdán egy fővárosi hajléktalanszállóról is kórházba kellett szállítani egy koronavírus-fertőzöttet, a kontaktuskutatást megkezdték – mondta Kiss Róbert. Összesen 3 embert találtak, akivel a fertőzött kapcsolatba lépett. Kiderült, hogy kedden este kisebb tömeg alakult ki a hajléktalanok befogadásnál, a beengedést pedig csoportosan hajtották végre, így jutott be a fertőzött az intézménybe.

Az országos tisztifőorvos cáfolta, hogy javítóintézetekben is megjelent volna az új koronavírus-fertőzés.

Legnépszerűbb cikkeink