Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Május 4-én indul az írásbeli érettségi, döntött a kormány

Létrehozva:

Lesz érettségi, a munkáltatóknak a fizetés nélküli szabadság után is kell társadalombiztosítást fizetnie, 500 tesztet adott a BM a fővárosnak, a legrosszabb esetre készülve ürítette ki a kórházak 60 százalékát a kormány, heti 200 milliárd forint esik ki a GDP-ből, 15 ezer lélegeztetőgépet rendeltünk külföldről, a kormányt azért támadja az európai sajtó, mert kereszténydemokrata – ez volt a mai Kormányinfón. 

Írásbeli érettségi lesz az évben, döntött a kormány, május 4-én indul. 83 ezer diákot érint ez, szóbeli csak ott lehet, ahol nincs mód írásbelire, ez 3000 diákot érint, hangzott el a Kormányinfón. Egy teremben 10 fő lehet maximum. Senkinek sem kötelező érettségit tenni, ősszel is lesz erre lehetőség, ekkor később kapcsolódhat be a felvételibe. Az érettségi elhalasztása káoszt okozna a felsőoktatásban, ezért nem lehet elhalasztani. Az OKJ-s vizsgákat viszont igen, azokat elhalasztják. Igazságtalan lenne elhalasztani az érettségit és a tanulmányi átlagot nézni, mert az egyes iskolák teljesítménye és elvárása különbözik, magyarázta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Nincs idegenforgalmi adó

A kormány gazdasági döntéseket is hozott, 2020. szeptember 30-ig kell a beszámolókat elkészíteni a cégeknek, az online kasszákat használó üzletekben kötelező lesz a bankkártyás fizetés, de a készpénzhasználatot nem korlátozza a kormány. A Szép kártyára fizetett juttatások után nem kell járulékokat fizetni, megnőnek a feltölthető keretösszegek is. Ez a hazai turizmus élénkítését szolgálja. 2020. december 31-ig nem kell idegenforgalmi adót fizetni, de az állam ennek ellenére kiegészíti ezt

Áfa-könnyítésekről is döntött a kormány, a rozsdaövezetekben építendő és kiadandó lakásokra 5 százalékos áfa lesz 27 százalék helyett. Nem veszti el a jó adózó besorolást az, aki most késlekedik a befizetéssel. Havi 7500 forintot kell fizetnie a munkáltatónak a fizetés nélküli szabadságra küldött dolgozók után, hogy azoknak legyen társadalombiztosítása.

Vizsgálja a kormány, hogy más gazdasági területekre is bevezeti-e a járulékmentességet, de 200 milliárdos heti kiesést jelent a magyar GDP-nek a jelenlegi helyzet.

Koncentráljunk a védekezésre, ne a felelősöket keressük, mondja Gulyás Gergely az idősotthonokkal kapcsolatban, majd később hosszasan kárhoztatja Bajnai Gordont és Gyurcsány Ferencet

500 tesztet kapott a Belügyminisztériumtól a főváros, mondja a miniszter.

Tegyük hozzá, Budapest 11 idősotthont üzemeltet, 3919 engedélyezett férőhelyre 2166 dolgozó jut, vagyis az 500 teszt nagyon kevés – főleg, hogy egy negatív teszt még nem perdöntő. A Pesti Hírlapnak korábban azt nyilatkozta egy egyházi fenntartású idősotthon-vezető, hogy önállóan tesztet szerezni most nagyon nehéz, az államnak le kellene tesztelni az otthonok lakóit, ezt kéri 42 ellenzéki polgármester is nyílt levélben.

„Hibás és felelőtlen kormányzati hozzáállás” – polgármesterek írtak Orbánnak

Nyílt levelet írt 42 ellenzéki polgármester, amelyben az azóta bejelentett teljes, idősotthonokra vonatkozó tesztelést, kórház utáni, szociális intézménybe visszatérés előtti tesztelést kérik a kormányfőtől. Nyílt levélben fordulnak ellenzéki polgármesterek Orbán Viktorhoz azonnal tesztelést kérve az összes magyarországi idősek otthonában. „Az országszerte egyre több, idősotthonokhoz köthető eset világosan mutatja, hogy a jelenlegi eljárásrend nem megfelelő, a […]

A kórházigazgatók felmentéséről Gulyás azt mondja, az Emmi állítása szerint a két intézmény hibázott, ezért kellett őket leváltani. Ők viselik a felelősséget például egy hibás adatközlés miatt, amivel a kormány esetleg kiáll a nyilvánosság elé. Ahol aktív, intenzív vagy csak kórházban biztosítható ellátásra van a betegnek szüksége, ott nem lehet elküldeni a beteget a kórházból, mondja Gulyás. A járvány napokon belül belobbanhat, ezért kellett egy ilyen alacsony betegszámnál ennyi helyet kiüríteni. Az intézkedést szakemberek ajánlották, a legrosszabb forgatókönyvre felkészülve. A kórházi ágyak átalakítása és felkészítése is több időt, napokat, akár heteket vesz igénybe.

Hónapokig tart még a járványhelyzet, hangzott el, a fertőzés vissza-visszatér, de sikerült a görbét ellaposítani. A csúcspont is később lesz valószínűleg, közel vagyunk ahhoz, hogy 10 beteg csak 9 embert fertőzzön meg, de nem lehet megmondani, május, június vagy július lesz-e a csúcspont, mondta Gulyás.

Az orvosoknak ne kelljen életekről dönteniük

Aki kórházból térne vissza szociális intézménybe, azt tesztelik vagy karanténba zárják, mondta Gulyás, a kettő együtt a legbiztonságosabb. Tesztből legalább kettő kell, mert egy nem megbízható. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, némileg ellentmondva a miniszterelnöknek, kijelentette, hogy nem követjük a járványügyi korlátozások enyhítésében Ausztria példáját, még nem vagyunk abban a járványügyi helyzetben.

8500 lélegeztetőgépre a lehető legrosszabb esetben lehet egyszerre szükség, mondta Gulyás, visszautalva Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjújára, ahol elhangzott ez a szám. Most 2500-3000 szabad gép van, de úgy tűnik, el tudjuk kerülni azt, hogy egyszerre 8000-re legyen szükség. 15 ezer lélegeztetőgépet rendeltünk meg külföldről, de nem tudni, ezek mikor, hogy érkeznek meg. El akarja a kormány kerülni azt a helyzetet, hogy az orvosoknak kelljen eldönteni, ki kerülhet lélegeztetőgépre, ki maradhat életben. A szükséges személyzetet akár átképzéssel is megteremtik.

A kormányifón szó volt még

  • a nyelvvizsga nélküli diplomáról, ami Gulyás szerint a gazdaság újraindításához kell,
  • hogy április 20-án lesznek pontos számok a munkaerőpiaci helyzetről, vagyis arról, hogy hányan vesztették el az állásukat, hányan találtak munkát,
  • hogy a 13. havi nyugdíj 2024-re éri el a az egyhavi összeget, addig nulláról indulva évente negyed havi összeggel emelkedik,
  • hogy a kormány csökkenteni akarja a kulcsfontosságú ágazatokban a külföldi tulajdont, ezt a piaci szabad tőkét hívná segítségül a kormány, de erről pontosabb részleteket nem árult el Gulyás,
  • és hogy a jobboldali, kereszténydemokrata kormányok ma Európában nem számíthatnak a fősodrú sajtóban dicséretre, méltányos elbánásra, és a magyar sajtó is méltánytalanul bánik a Fidesz-kormánnya, külföldre exportálják az elmarasztaló cikkeket – panaszolta Gulyás Gergely.

E legutóbbi pontot összefoglaló néven weyerbélázásnak nevezte a miniszter. (Weyer Béla a HVG berlini tudósítója volt – a szerk.)

Legnépszerűbb cikkeink