Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nyomor és vér a nagybányai fal mögött – Hajdú D. András nyerte a sajtófotó pályázat nagydíját

Létrehozva:

Portré egy romániai cigány kislányról a hírhedt Craicán, 2012. Fotó: Hajdú D. András

A romániai Nagybánya nyomortelepein élő cigányok életét mutatja be a győztes fotósorozat. Az André Kertész Nagydíjat Kovács Bea kapta, egy éber kómában fekvő lányról készült anyagáért.

A 38. Magyar Sajtófotó Pályázat legjobb munkáiból összeálló kiállítás csütörtökön nyílt volna a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, ekkor és itt tartották volna az ünnepélyes díjátadót is. Azonban a körülmények oda vezettek, hogy a zsűri – Szlukovényi Tamás elnök mellett Daniela Mrazkova, Ron Haviv, Joao Silva és Stiller Ákos voltak a tagjai – videóban jelentette be a díjakat:

Nagydíjasok bejelentése – 38. Magyar Sajtófotó Pályázat

A 38. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíjasainak bejelentése.

Ron Haviv árulta el, hogy idén Hajdú D. Andrásnak ítélték a pályázat nagydíját.

A fal, amit mi kerítésnek hívunk című anyag elnyerte a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategóriájának első díját is, és a romániai Nagybánya nyomortelepein élő cigányok életét mutatja be kendőzetlenül.

Hajdú D. András A kongói dzsungel magyar hőse című pályamunkájával a Természet és tudomány (sorozat) kategória első díját is megkapta.

Nagydíjas – beszélgetés – Hajdú D András – 38. Magyar Sajtófotó Pályázat

38. Magyar Sajtófotó Pályázat – Nagydíjas beszélgetés – MÚOSZ Nagydíj – Hajdú D András Sorozat képei: https://38.sajto-foto.hu/entryBrowser/list/detail/dn/2537

A legjobb emberközpontú pályázati anyagnak járó André Kertész Nagydíjat Kovács Bea érdemelte ki Éber kóma című anyagáért, amely a Mindennapi élet (sorozat) kategória első díjasa is lett. A sorozat azt mutatja be, ahogyan egy zebrán elgázolt és azóta éber kómában fekvő, súlyosan beteg lányt ápolnak és gondoznak szülei az otthonukban.

Nem marad el
A  38. Magyar Sajtófotó Kiállítást a Capa Központ nem törölte programjából, az év második felében, amint a járványügyi körülmények engedik, bemutatják a tárlatot, amelynek megnyitóján ünnepélyes keretek között adják át minden díjazottnak az elismerést. A hagyományokhoz híven megjelenik Az év fotói 2019 című album is, amely a pályázat nyertes képei mellett a további magas színvonalú pályamunkákból is válogat.

Nagydíjas – beszélgetés – Kovács Bea – 38. Magyar Sajtófotó Pályázat

38. Magyar Sajtófotó Pályázat – Nagydíjasok – Andre Kertész Nagydíj – beszélgetés Kovács Bea Sorozat képei: https://38.sajto-foto.hu/entryBrowser/list/detail…

A nyolcadik alkalommal kiírt, a fotográfiát legjobban felhasználó tipográfiáért járó Molnár István-díjat az L2 Stúdió két alapítója, Lakosi Krisztián és Lakosi Richárd nyerte a Magyar Formatervezési Díj 2017–2019-es katalógusáért.

A legjobb kollekcióért odaítélt Munkácsy Márton-díjat Török János (Délmagyarország) kapta; ő lett idén a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter is.

A legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotóriporternek járó Szalay Zoltán-díjat idén is Mónus Márton (MTI/MTVA) érdemelte ki. A Magyarországon készült legjobb hírképért Dombóvári Tamást (szabadfoglalkozású) tüntették ki Escher Károly-díjjal, a frissen létrehozott fenntarthatósági díj első nyertese pedig Ladjánszki Máté lett.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink