Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Milyen a járvány közepén hazaköltözni az USA-ból? Kaotikus és meglepetésekkel teli!

Létrehozva:

Olvasói kép

Megköszönte a rendőrség azt a 2000 dolláros felajánlást, amivel egy család fejezte ki a háláját azért, hogy a koronavírus-járvány közepén haza tudott költözni az Amerikai Egyesült Államokból. Az út nem volt egyszerű, és csak a második nekifutásra sikerült.

„Az életben nem gondoltam volna, hogy ilyen körülményes lesz hazajutni”

– mondta el lapunknak Anetta, aki az Amerikai Egyesült Államokból a múlt hétvégén költözött haza férjével és két gyerekével, a 3 és fél éves kislányával és a 10 hónapos kisfiával. A nő első házasságából született kamasz fia nem jött velük, hogy a tanévet kint befejezze.

Anetta több mint másfél évtizede élt Long Islanden, de pár hónapja a férjével eldöntötték, hogy Magyarországra költöznek, mert úgy gondolták, hogy a gyerekeknek jobb lesz, ha itt nőnek fel. Eladták a házukat és itthon egy Nógrád megyei településen kerestek maguknak új otthont.

Muszáj volt beiktatni az utazást

Megvették a repülőjegyeket is, csak azzal nem számoltak, hogy a hazacuccolás időpontja épp a koronavírus-járvány idejére esik. „Március 25-én egy tucat bőrönddel indultunk útnak. Nekem rendben volt az útlevelem, a gyerekek pedig a nagykövetség által kiadott ideiglenes, egyszeri beutazási okmánnyal rendelkeztek. Az amerikai magyar nagykövetség felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar dokumentumokkal rendelkező külföldi családtagot méltányossági kérelemmel engedhetik be az országba.”

A família viszont nem jutott messzire, mert a repülőtéren nem engedték az apát becsekkolni, mondván, ő nem magyar állampolgár.

„Erre egyáltalán nem voltunk felkészülve, inkább arra számítottunk, hogy otthon nem engedik be majd őt.” Ezután Anetta sokat vívódott azon, hogy mit tegyenek, és erről ügyvédek tanácsát is kikérte. „Nem javasolták, hogy hazajöjjünk, de nem volt sok választásunk, mert a házból ki kellett pakolnunk, hogy az új tulajdonos birtokba vehesse. Így az utazás mellett döntöttünk. Március 28-án vágtunk neki újra, dublini átszállással.”

Anetta beszélt a ferihegyi Repülőtéri Rendőr Igazgatósággal, akik elbírálják, hogy kit engednek be. „Ők is azt mondták, hogy sok visszajelzés érkezett hozzájuk arról, hogy már kinn nem engedik beszállni a repülőgépre a nem magyar állampolgárságú hozzátartozókat, még a gyerekeket sem. Tőlük kaptunk egy igazolást a férjem, Pramod beléptetésére, amit a nagykövetség fordított le nekünk, hogy a légitársaságnál hivatalos iratként is elfogadják azt.”

Az új időpontban már haza tudtak jönni

A családnak másodjára szerencséje volt, azt leszámítva, hogy tizennégy bőröndjük eltűnt és csak pár nappal később küldték utánuk azokat két körben. Anetta már nem is számolt azzal, hogy megkerülnek, lemondott mindenről, a ruhákról, cipőkről, a házi felszerelésekről, a laptopról és telefonról. De aztán persze rettenetesen örült annak, hogy minden meglett.

Itthon a famíliát egy másik kellemes meglepetés is érte:

A férfi, aki a házukon dolgozott több hónapon át, feltöltötte a hűtőt és a kamrát, így a hatósági karantén idején nem volt gondjuk arra, mit egyenek.

„Nagyon kedvesek velünk az emberek, a férfi testvérének neje még csirkepörköltet is készített az érkezésünkre. Hogy így elláttak minket, nagyon jól jött – tette hozzá Anetta –, mert a hatósági karantén idején naponta kétszer ellenőrizték a rendőrök, hogy betartjuk-e a szabályokat.”

A nő hangsúlyozta, az, hogy haza tudtak költözni, csak a magyar rendőrségnek köszönheti, mert a beléptetéshez szükséges papírokat nagyon gyorsan elküldték nekik, szinte szó szerint az utolsó pillanatban, mert éppen csak annyi idejük maradt, hogy mindent lefordíttassanak angolra. „Szerettünk volna ezért valahogy köszönetet mondani nekik, ezért ajánlottuk fel a férjemmel a kétezer dollárt. A mostani időszakban biztosan meglesz a helye ennek is.” Mivel az Országos Rendőr-főkapitányság részéről megköszönték a nőnek a felajánlást, biztosan így lesz.

Legnépszerűbb cikkeink