Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

„A kormány vírusgócokat teremt” – kiakadt az érettségi hírére egy tanárszervezet feje

Létrehozva:

Az egészséget veszélyezteti az érettségi, a gyerekeknek tömegközlekedniük kell, így nagyobb eséllyel vihetik haza a koronavírust az idős családtagjaikhoz. Ezzel érvel nyilvános Facebook-posztjában Arató László, a Magyartanárok Egyesületének vezetője. És a tanári munka kötelező megtagadása mellett érvel.  

A kormány ma kihirdette az írásbeli érettségi dátumát. A nebulóknak május 4-én kell először bemenniük az iskolába, hogy letegyék a felsőoktatáshoz szükséges érettségi vizsgát. Bár a kormány elrendelte, hogy egy teremben maximum 10 fő lehet, Arató László szerint ezzel a döntéssel veszélyeztetik a diákok és idős hozzátartozóik egészségét.

„A kormány ezzel a döntésével vírusgócokat, mesterséges víruselosztókat teremt, felgyorsítja a járvány terjedését. Az írásbelit csak mozgó/függő dátummal lett volna szabad meghirdetni, a tisztifőorvosnak/az Operatív Törzsnek a járvány végét közlő bejelentése utáni hétre. Nem vállalható, hogy a tanárok és a 80 ezer diák jó része – helyi vagy helyközi – tömegközlekedési eszközre szálljon, majd az ott szerzett vírusokat hazavigye idősebb hozzátartozóinak. Erre senki nem kötelezhető, miként arra sem, hogy személyautóval vagy biciklivel közlekedjen” – írja Facebook- posztjában, majd a Munka Törvénykönyvének egyik pontjával folytatja:

„4.3. Az utasítás teljesítésének megtagadása
4.3.1. Az utasítás kötelező megtagadása
A munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné [Mt. 54. § (1) bekezdés]. Ezekben az esetekben a munkavállaló nem mérlegelhet, az utasítást meg kell tagadnia. Ezzel a rendelkezéssel összhangban áll az Mvt. 63. § (1) bekezdése, melynek értelmében, amennyiben a munkavállaló a munkáltató utasításának teljesítésével másokat veszélyeztetne közvetlenül és súlyosan, a teljesítését meg kell tagadnia.”

Legnépszerűbb cikkeink