Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Grecsó Krisztián: A némaság az, ami felelőtlen

Létrehozva:

Grecsó Krisztián író volt a Pesti Hírlap Élő első kulturális adásának vendége. A felolvasás után arról beszélt, hogy maradhatunk-e némák a felhatalmazási törvény idején, hogyan változott meg az apák szerepe mára, és azt is elárulta, melyek a kedvenc kortárs könyvei.

A Pesti Hírlap számára fontos a kultúra eljuttatása olvasóinkhoz ezekben a nehéz időkben is, ezért Pesti Hírlap Élő néven új műsor indul a Facebookon, hétfőnként beszélgetős, minden szerdán, pénteken és vasárnap pedig kulturális előadással jelentkezünk.

Szerda este 7 órakor a Pesti Hírlap első élő kulturális adásában Grecsó Krisztián író, költő, az Élet és Irodalom szerkesztője olvasott fel idén megjelent, Magamról többet című verseskötetéből. A teljes adás itt nézhető meg.

Grecsó Krisztián arról is beszélt, a felhatalmazási törvény elfogadása felelőtlenség volt, amit korlátlansággal fejeltek meg. Egy ilyen helyzetben sokan arra szólítanak fel, hogy az összefogás érdekében ne kritizáljunk, hanem maradjunk némák. De a kritika lehet jó szándékú is, és ha valaki aggódik azért, hogy mi történik a hazájában, hogy rossz irányba haladnak a dolgok, akkor egyszerűen nem tud néma maradni. Mert egy ilyen helyzetben éppen a némaság az, ami felelőtlen! ‒ mondta.

Grecsó arról is beszélt, hogy ma a megélhetés érdekében az írók, költők sokszor dolgoznak mást az írás mellett, gyakran újságíróként, szerkesztőként tevékenykednek bizonyos lapoknál. Ő is a kezdetektől ír és szerkeszt, most az Élet és Irodalomnál, de korábban a Nők Lapjánál is dolgozott.

Új kötete kapcsán arról mesélt, legjobb élményei mindig az író-olvasó találkozókhoz kötődnek, de ezek most a koronavírus miatt majdnem mind elmaradtak, illetve az online térbe lettek szorítva. Ennek ellenére sok kedves, lelkesítő levelet kapott.

Komoly változást lát a társadalomban az apakép körül, egy férfinak már nem ciki kimutatni, hogy szereti a gyerekét, nem ciki babakocsival sétálni egy parkban, mondja.

A faluból, ahonnan én jövök, ott még mindig az a hozzáállás, hogy az apa feladata a szigorúság, a fegyelemre nevelés, és nem szabad megélnie a szeretetet. ‒ Pedig szerintem a legfontosabb, ami létrejöhet az apa és a gyermeke között, az a szeretet, és nem pedig az, hogyha a gyerek retteg valakitől, akit talán nem is ismer igazán ‒ mondja Grecsó.

Az író arról is beszélt, hogy nyugaton nagyon megugrott az online könyvek vásárlása, de Magyarországon ez kevésbé jellemző. De ennek ahhoz is köze lehet, hogy itthon generációs szintű szorongás kötődik ahhoz, hogyha bent kell maradni a lakásban, sokan ugyanis azt élték meg, hogy ilyenkor valami nagy baj közeledik.

Legnépszerűbb cikkeink