Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Félmilliárddal nőhet a szegények száma világszerte

Létrehozva:

Az Oxfam segélyszervezet felszólította a világ vezetőit, hogy hozzanak létre egy 1000 milliárdos gazdasági mentőcsomagot, hogy a felszínen tartsák a fejlődő országokat. Enélkül ugyanis komoly bajba kerülhetnek. 

A nagy-britanniai székhelyű Oxfam segélyszervezet jelentése szerint a koronavírus-járványt övező gazdasági intézkedések miatt 6-8 százalékkal emelkedhet a szegénységi ráta a 2018-as szinthez képest. Ez azt jelenti, hogy ha a járvány miatti gazdasági visszaesés következtében 20 százalékkal csökkennek a jövedelmek, azzal további 548 millió ember kerülhet a napi 5,5 dolláros (1815 forintos) küszöb alá.

„Mindez egy évtizeddel visszavetheti a szegénység elleni harcot, sőt, Fekete-Afrika, a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyes régióiban akár 30 évvel is” – áll a londoni King’s College és az Ausztrál Nemzeti Egyetem által készített jelentésben.

Az Oxfam ezért azt javasolja, hogy pénzügyi segélyekkel, a kisvállalkozások támogatásával és a szegény országok tartozásainak felfüggesztésével kezeljék a nehézségeket. A szervezet szerint emellett az IMF-nek (Nemzeti Valutaalapnak) egy ezermilliárd dolláros pénzügyi ösztönzővel kellene hozzájárulnia a problémák megoldásához. Az Oxfam felszólította a gazdag országokat, hogy azonnal növeljék a legszegényebb államok támogatását célzó segélyeket, és vezessenek be rendkívüli szolidaritási adókat.

Legnépszerűbb cikkeink