Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Családi vígjáték, inváziós komédia és galaktikus kalandfilm is készül – megvan, miket támogat a Filmszakmai Döntőbizottság

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Tegnap lett nyilvános a Filmszakmai Döntőbizottság március 31-i határozata, melynek nem mindenki örült. Pálfi György rendező a Facebookon írt arról, hogy nem érti a bizottság döntését, mi pedig megvizsgáltuk, mi és mennyi támogatást kapott, és pontosan mit is jelent ez.

A döntőbizottság tagjai: Káel Csaba, Kálmán András, Pesti Ákos, Fonyódi Tibor, Pál Ákos és Lukácsy György. A filmgyártási pályázat legnagyobb nyertese a John Vardar vs. a Galaxis, ami közel 78 millió forintot kapott. A macedón-magyar-horvát-bolgár koprodukcióban készülő filmet Goce Cvetanovski rendezi. A történet középpontjában egy plázás mikulás áll, akinek fejében egy robot elrejti az univerzum leghatalmasabb fegyverét, már csak okosan kell használnia ebben a galaktikus animációs kalandban. A júniusban kezdődő gyártási időszak fél évre több mint 30 magyar szakembernek biztosít munkát – írja az MTI.

Nem biztosít ugyanakkor munkát a Cserna-Szabó András rendhagyó betyárregényén alapuló Sömmi, amelyet Pálfi György rendezett volna, ám a mostani döntés meghiúsította, pedig már a gyártási előkészületek is megtörténtek, csak a forgatás lett volna hátra. Egy film támogatásának három szakasza van: a forgatókönyv, a gyártás előkészítése és maga a gyártás. A Sömmi ez utóbbira már nem kapott támogatást, ami bár nem egyedi eset, de nagyon ritka és érthetetlen döntés, hiszen a film előkészületeit korábban közel 34 millió forinttal támogatták, ami így kidobott pénz. A film forgatása elvileg már augusztusban – illetve amikor a járvány elvonul – megkezdődhetne, most ezért fellebbeznek a producerek, ahogy az Pálfi György tegnapi Facebook bejegyzéséből kiderült.


Forgatókönyv fejlesztésre ítéltek oda 3 millió forintot a Szente Vajk és Kis-Szabó Márk által közösen írt A nap című műnek, és 1,6 milliót a Fut a család című filmnek, ami – miként azt Miklya Annától, a forgatókönyvírótól megtudtuk – egy családi vígjáték lesz. Ugyanakkor nem kapott támogatást sem az Európa szimfónia, sem a Legyetek szeretettel munkacímű forgatókönyv.

A Csurgó Csaba által jegyzett, 10 tipp csajozáshoz és világvégéhez című forgatókönyv második változatának elkészülésére 4 millió forintot adtak. Miként Csurgótól megtudtuk, ez „egy izgalmas és akciódús sci-fi két tizennégy éves fiúról, akik életük első csajozására készülnek, és ezért elhatározzák, hogy egy éjszakára belevetik magukat egy nagy zenei fesztivál forgatagába. Mindkettejük számára teljesen új és idegen a közeg. De az este folyamán kiderül, hogy ez a legkisebb problémájuk, ugyanis egy földönkívüli létforma inváziójának a kellős közepébe csöppennek, ami vírusként terjedve veszi át az irányítást az emberek felett.” Ugyancsak a forgatókönyv második változatának elkészítésére kapott 1 millió forintot Kárpáti György Mór, aki nemcsak írója, de rendezője is lesz a TŰZ című filmnek, ha elkészül. A Kis-Szabó Márk forgatókönyve alapján készülő Haramiák című film elkészülését is támogatja a bizottság, ami azt jelenti, hogy érdemes beadni a gyártási terv pályázatát.

Nyár végén jön az első magyar horrorfilm
Augusztusra elkészülnek a friss Balázs Béla-díjas rendező, Bergendy Péter Post Mortem című filmjének utómunkái – adta hírül az MTI. A film közvetlenül az első világháború után, a spanyolnáthajárvány idején játszódik, és főszereplője egy halottakat fényképező fotós, aki egy kísértetjárta faluba vetődik. Sajátos aspektust ad a filmnek, hogy egy évszázad múltán, most megint mindenkinek személyes élménye lett egy világjárvány.

Sem Kovács Krisztina Ég és föld, sem a Kell egy csapat – melynek írója és rendezője a filmes újságíróként ismert Villányi Dániel lett volna – megvalósítását nem támogatják, holott mindkét mű forgatókönyvének első változatát elfogadták.

Egyedi pályázaton indult a MOHOLY 125 elnevezésű rendezvénysorozat, ami a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem névadója, Moholy-Nagy László születésének évfordulóját ünnepli – a cím erre, és talán az egyetem oktatóinak számára is utal. A MOME 5 millió forint támogatást kapott a megvalósításra. Ugyanakkor ebben a kategóriában nem kapott támogatást Dér Asia idei, Anyáim története című dokumentumfilmje, ami a HotDocs Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon való szereplésért pályázott.

Nagyobb támogatási összeggel számolhat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen idén ötödik alkalommal induló dokumentumfilm-rendező művész mesterképzése, a DokMa, hiszen 16 millió forintot kaptak a képzés keretében készülő diplomafilmekre.

Legnépszerűbb cikkeink