Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

13 milliárd a magyar fesztiválipar kiesése a vírus miatt

Létrehozva:

Részletes helyzetelemzést készített a Music Hungary Szövetség a koronavírus-járvány hatásáról a hazai zeneiparra. A szervezet javaslatokat fogalmazott meg a kormány felé a szektor megsegítésére, a károk enyhítésére.

A koronavírus-járvány az élőzenei és fesztiválszektor azonnali és teljes leállását okozta. Gyors beavatkozásra van szükség, hogy a zenészek és segítőik a korlátozások lejárta után visszatérhessenek munkájukhoz, és ne kerüljenek csődhelyzetbe a következő hónapokban – közölte a Music Hungary Szövetség.

Számításaik szerint összesen mintegy 36 ezer dolgozót érint érzékenyen az élőzenei szektor leállása. A rendezvények elmaradása miatt többségük jövedelem és munka nélkül maradhat az elkövetkezendő hónapokban. Mint írták: az optimistább forgatókönyv szerint is legalább 13 milliárd forint jövedelemről kell lemondania az iparágnak, az összeg meghatározó része, legalább négy-ötmilliárd forint a magyar zenészek és szakemberek munkabéréből fog hiányozni.

A felmérések alapján a magyar zenészek jövedelmük több mint 60 százalékát az élőzenei fellépésekből szerzik. Másik fontos bevételi forrásuk a koncerteken és a vendéglátóhelyeken háttérzeneként elhangzott számok után kapott jogdíj, ez bevételük további több mint 15 százalékát teszi ki. A nyilvános helyek bezárása, a zeneszolgáltatás megszűnése miatt ez az összeg is kiesett. „Várhatóan a zenészeknek így jövedelmük több mint 70 százaléka fog hiányozni a következő hónapokban”.

A szövetség számos javaslatot fogalmazott meg a helyzet orvoslására, ezeket továbbította a kormány felé. Az iparág vállalkozásainak megsegítésére javasolják a munkáltatói járulékkedvezmény meghosszabbítását, a járulékok elengedését az év végéig. Kezdeményezik támogatási alap létrehozását a szektor vállalkozásainak, hogy a 2019-ben igazolt (személyi jellegű költségeken felüli) működési költségeikre legfeljebb 50 százalékig támogatást kaphassanak.

A javaslatok között szerepel az élőzenéhez kapcsolódó tevékenységek áfájának csökkentése 5 százalékra, átmenetileg 2021 végéig. A szövetség felülvizsgálná a jegyvisszaváltás szabályozását, előre hozná az EU-s projektek és más nemzetközi finanszírozású projektek magyar nyerteseinél a projektek teljes időszakára szükséges önrész kifizetését.

Az iparág dolgozóinak megsegítésére az atipikus foglalkoztatási formák (kata, kiva, ekho) adó- és járulékterheinek elengedését javasolják, ez az előadóművészethez kapcsolódó egyéb tevékenységekre (hangszerészek, hang/fénytechnika kereskedelem) is vonatkozna. Az indítvány szerint a katás dolgozók előadóművészethez és rendezvényszervezéshez köthető bevételeit az előző évi bevétel 60 százalékáig pótolnák.

A javaslatok között szerepel, hogy az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) programok finanszírozására fordítható 1,5 milliárd forintnyi most befizetendő magánmásolási díjból a közös jogkezelő szervek pályázati alapot hozhassanak létre a megszorult művészek átmeneti megsegítésére. Megoldás lehet, ha a befizetendő díjat az állam a jogkezelőknél hagyja, emellett az NKA forrásait kipótolja. A Music Hungary Szövetség elképzelhetőnek tart olyan megoldást is, hogy az NKA csak a válsághelyzet hosszával időarányos befizetésektől tekintsen el, a fennmaradó részt a válsághelyzet lejártát követően változatlanul be kellene fizetni és programfinanszírozásra kellene fordítani.

Mentesítené az indítvány a közös jogkezelőket a jogosultak jogdíjkifizetése utáni szociális hozzájárulás befizetése alól 2020-ban, hogy az összegek a kifizethető jogdíjak mértékét növeljék. A jogdíjak személyi jövedelemadó-mentességet élveznének 2020-21-ben, és kompenzálnák a vendéglátóhelyektől várható jogdíjkieséseket.

Javasolják, hogy a közmédia sugározzon és rendeljen meg több magyar zenei tartalmat, így segítve a számára és stratégiailag fontos szektor túlélését. Szükségesnek tartják továbbá a magyar zenei kvóta 10-15 százalékpontos megemelését a rádiós zenei kvóták esetében olyan módon, hogy az napon belül teljesítendő legyen, de az éjszakai órák is beleszámítsanak.

A Music Hungary Szövetség emellett támogatná az élő, virtuális koncerteket, illetve a zenészek online, digitális platformokon megjelenését.

Legnépszerűbb cikkeink