Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

A diplomájukért és a munkájukért aggódnak az egyetemisták

Létrehozva:

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / Pesti Hírlap

Több mint 14 ezer hallgatónak kell elhagynia kollégiumát csak a fővárosban a koronavírus miatt elrendelt intézkedések miatt.

„Feloldhatatlan helyzetbe kerültünk. Vagy két nap alatt találsz lakhelyet valahol a városban, vagy hazaköltözöl és elveszíted az állásodat is” – nyilatkozta a Pesti Hírlapnak a Színház és Filmművészetit Egyetem egyik hallgatója, akit társaival arra kötelezett a kormány, hogy hagyják el kollégiumi szobájukat. A lapunknak nyilatkozó egyetemisták közül senki nem kérdőjelezte meg a koronavírus terjedése miatti egyetem- és kollégiumbezárásokat, de azzal már gondjuk van, hogy a kormány döntése rengeteg nyitott kérdést hagyott, az intézkedések nem jártak pontos utasításokkal.

„Csak a külföldi és az egyetemtől méltányosságot kapó hallgatók maradhatnak a kollégiumokban” – fogalmazott lapunknak Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának szóvivője. Arra ő sem tudta a választ, mi történik akkor, ha túl sok hallgató ad be méltányossági kérelmet, hogy a kollégiumban maradhasson. Márpedig sokan lehetnek: országosan 44 400 állami kollégiumi férőhely van, ebből csak Budapesten 14 399. A Hallgatói Szakszervezet kezdeményezett egy szolidaritási mozgalmat, hogy aki teheti, fogadja be kollégista ismerősét.

Oda a diploma?

Az országban tanuló negyedmillió egyetemista aggódhat a félévének teljesítése miatt, ugyanis az egyetemek egyelőre nem tudták maradéktalanul megoldani a távoktatás lehetőségét, a gyakorlatok elmaradása pedig szinte lehetetlenné teszi, hogy a végzősök abszolutóriumot szerezzenek. „A gyakorlati órákról semmi információt nem közölt az egyetem” – mondta egy másik hallgató. Az egyetemek általánosan rendkívüli szünetet rendeltek el, az alatt próbálják kidolgozni, hogy mi történjen. Ami biztos: augusztus 31-ig mindenhol kitolták az egyetemi félév végét.

„Meg kell oldani, hogy a hallgatók ne jöjjenek ki rosszul a helyzetből” – mondta a HÖOK szóvivője. Tájékoztatása szerint a félév kitolása mellett a diákigazolványok érvényessége is meghosszabbodik. Az egyetemi könyvtárak folytathatják a könyvek kiadását, de az olvasótermeket be kell zárniuk. Akiknek nem az egyetemen zajlott a gyakorlata, hanem valamilyen munkahelyen, azok ott folytathatják feladataikat – közölte Budai.

Mi lesz a diákmunkával?

„Azok fogják elsőként lemondani a munkákat, akiknek vidéken van hova hazamenniük” – fogalmazott az egyik legnagyobb diákmunka szövetkezet, a Mind-Diák ügyvezetője, Dénes Rajmund. „Én inkább a cégek reakciójától tartok, hogy azt mondják, felfüggesztik a toborzásokat, és nem vesznek fel új jelölteket, gyakornokokat, mert akkor nekünk is csökkentenünk kell az aktivitást” – tette hozzá. Szerinte néhány munkakörben megoldható a távmunka, de szóba jöhetnek más korlátozások is, főleg ott, ahol sok a külföldi hallgató.

Legnépszerűbb cikkeink