Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Március van – újrakezdték

Létrehozva:

A főváros még ebben a hónapban megválaszthatja a Vígszínház igazgatóját. Kedden ül össze a főváros szakmai bizottsága eldönteni, kit támogat a három jelölt közül. De a kormány is beleszólhat a végső döntésbe. Neki pedig mindhárom jelölt megfelelhet.

Ki lesz a budapesti Vígszínház igazgatója a következő 5 évben? Eszenyi Enikő, aki több mint tíz éve vezeti az intézményt, két ciklus után méreti meg magát most újra. Ő még nem tette még közzé pályázatát, míg Rudolf Péter és Csányi János nyilvánosságra hozták, hogy milyen teátrumot képzelnek el Vígszínházként. Lapunk kérdésére Eszenyi Enikő közölte, hamarosan ő is nyilvánossá teszi a pályázatát.

Mindhárom jelölt jó a kormánynál?

Ami biztos: kedden összeül a szakmai bizottság, amely hoz egy döntést a befutónak javasolt direktorról. A bizottságban két fővárosi képviselő biztosan benne lesz: Hassay Zsófia (Fidesz) és Tóth József (MSZP), akik a Szabad Tér Színház igazgatóválasztásának szakmai bizottságában is helyet kaptak. A szakmai delegáltak egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy nevüket nyilvánosságra lehet-e hozni. Mindenesetre a Vígszínház egy belső szavazáson Hegyi Barbarát jelölte a bizottságba Eszenyi jelöltje, Hegedűs D. Géza helyett, és Csőre Gábor is helyet kapott a testületben. Hassay és Tóth nevét Gy. Németh Erzsébet (DK) kulturális főpolgármester-helyettestől tudtuk meg, aki a Pesti Hírlapnak azt is elárulta, hogy a szakmai bizottsági ülés utáni első – azaz még a márciusi – Fővárosi Közgyűlés tud dönteni.

Mint ismert, a főváros az állammal közösen finanszírozná a Vígszínházat, de erről még nem zárultak le a tárgyalások. A kormány a közös finanszírozás feltételéül szabta, hogy beleszólhasson az igazgató kiválasztásába, így ha a közgyűlés a tárgyalások lezárulta előtt megválasztja a direktort, akkor érdekes helyzet állhat elő. Gyors megállapodás esetén azonban lehet akár közös jelölt is. Gy. Németh lapunknak nem tudta megmondani, hogy melyik forgatókönyvre van nagyobb esély: „Attól függ, hogyan haladnak a tárgyalások” – mondta sejtelmesen. A közgyűlési többség várható támogatásáról sem beszélt egyelőre: „Várjuk a szakmai bíráló bizottság javaslatát, és azután tudjuk kialakítani az álláspontunkat.”

Színházi háttérinformációink szerint Rudolf Péter lehet a végső befutó. De Eszenyi Enikő esélyei is megnőttek, miután tavaly év végén nem ment el a színháztörvény módosítása elleni tüntetésre. Ennek az esélynek a realizálásához azonban a kormánynak és a fővárosnak meg kellene állapodnia – ráadásul Rudolf a kormánynál is jó pozícióban van. Tovább bonyolítja az esélylatolgatást, hogy Csányi János viszont Vidnyánszky Attila embere, akit a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatója hívott korábban Debrecenbe színházigazgatónak. Vidnyánszky pedig szintén jelentős befolyással rendelkezik a kormánynál.

Legnépszerűbb cikkeink