Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Jaj, vajon lesz-e elég tejem?

Létrehozva:

A tápszeres csecsemők országa lettünk. Hiába születik kevesebb gyermek, egyre több tápszer fogy.

„Amikor terhes voltam, azon izgultam, hogy lesz-e elég tejem” – mondja egy anya, amikor a szoptatásról kérdezem. Alapvetően minden édesanya úgy indul neki a gyereknevelésnek, hogy anyatejjel szeretné táplálni a csecsemőjét. Az elmúlt tíz évben azonban rohamosan nőtt a tápszerek népszerűsége: több mint 2,5 szeresére nőtt az az összeg, amit az állam fizet a tápszerek ártámogatásához. Tíz évvel ezelőtt 1,99 milliárd forintot fizetett ki az állam, tavaly már 4,83 milliárdot – derült ki a Pesti Hírlap közérdekű adatigényléséből, amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK) küldtünk.

Biztosra mennek az aggódó anyák

A kiugró növekedés leginkább annak köszönhető, hogy egyre kevesebb édesanya szoptat, és egyre rövidebb ideig. „Nincs egyedül az az édesanya, aki amiatt aggódik, hogy nem lesz teje” – mondta lapunknak W. Ungváry Renáta, a Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadói Vizsgabizottság munkatársa. Úgy véli, ha minden emlősnek lesz teje, miután utódot hoz a világra, miért éppen az embernek ne lenne? A csecsemőgondozás körüli bizonytalanságok miatt is sokan választják a „biztosat”, a tápszeres táplálást.

Ungváry szerint ez már a kórházban elkezdődik. Szülés után kell egy kis idő, hogy beinduljon a tejtermelés, de addig is tápszert adnak a csecsemőnek. „Egy kutatás szerint 40 százalékban az anyák kérik ezt. Pedig nem kellene aggódni, a gyermekek többsége megfelelő tartalékkal jön a világra, és ha tej nem is, előtej, kolosztrum már van a mellben” – mondta. A szülést követő időszakban az anyák egy része gyorsan áttér a tápszerre, ha valamilyen gond adódik: begyullad a mell vagy gyógyszert kell szedni.

A tápszerek térhódításának harmadik oka az, hogy széles körben hozzáférhető, ma már közértekben is kapható, illetve nagyon erős a gyártó cégek marketing-tevékenysége. A Google keresőjében a szoptatás szó beírására a legnagyobb magyar tápszerforgalmazó szoptatási tanácsadó oldala ugrik be második helyen.

Az állam is ezt támogatja

Ungváry szerint a hazai ellátási rendszer sincs a helyzet magaslatán. Az orvosok, védőnők mást mondanak, nincs egységes információ. Papíron persze jól állunk, hiszen a védőnői adatszolgáltatás szerint az első hat hónapban a csecsemők 34 százaléka csak anyatejet kap. (Ami persze csak az anyák harmad.) A KSH 2018-as felmérése viszont azt hozta ki, hogy a valóságban ez az arány csak 17 százalékos. Ungváry szerint ez azért van, mert a védőnők munkáját annak alapján is értékelik, hogy mennyire jók a szoptatási számok.

Emellett az anyatejes táplálás is visszaesett – erről korábban írtunk szintén a NEAK adataira támaszkodva. Az anyatejgyűjtő állomásokon leadott tej mennyisége tíz év alatt 101 ezer literről 34 ezerre, vagyis harmadára zuhant. Tavaly az állam már csak 92 millió forintot utalt át az anyatejet leadó édesanyáknak. Ezzel szemben brutálisnak tűnik a 4,8 milliárd forintos tápszertámogatás.

Ennek a legnagyobb nyertesei a multinacionális cégek. Az elmúlt tíz évben a legtöbb pénzt az államtól a Milumilt forgalmazó Numil Hungary Tápszerkereskedelmi Kft. kapta, összesen 24,2 milliárd forintot. A második helyen a Nestlé Hungária Kft. áll 9,9 milliárddal, míg a harmadik helyet a Humana-t forgalmazó Integrated Pharma Solution Kft. szerezte meg 1,9 milliárd forintos állami támogatással.

Legnépszerűbb cikkeink