Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Közös színháznak túros a háta

Létrehozva:

Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

Budapest vezetése a „művészi szabadság veszélyeztetettsége” (valójában az igazgatók kinevezési joga) miatt öt színházat nem engedne át az államnak. Ezzel viszont azt kockáztatja, hogy ezeket kizárólagosan neki kell majd finanszíroznia. Ráadásul befeszülni látszik a kormány és a fővárost irányító koalíció immár legnagyobb frakciója, a Demokratikus Koalíció is az egyik színigazgató kinevezésén.

A főváros és a kormány egy ideje csendben tárgyal a színházfinanszírozásról, amit most hirtelen kitettek a nyilvánosság elé. Budapest vezetése a „művészi szabadság veszélyeztetettsége” (ez az igazgatók kinevezési jogát jelenti) miatt öt színházat nem enged át vegyes, állami és önkormányzati tulajdonba – jelezte a lapzártánk idején zajló fővárosi közgyűlésre benyújtott előterjesztésében, illetve Facebook posztjában Karácsony Gergely. Mire Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter így válaszolt keddi sajtótájékoztatóján: az állam feláll a tárgyalóasztaltól, és nemhogy az ötök, hanem mind a 12 fővárosi színház finanszírozásából kivonul, ha Bán Teodóra nem maradhat a Szabad Tér Színház élén.

De mi ez az egész?

Elfogadás alatt áll Budapest költségvetése. Ehhez viszont a városvezetésnek tudnia kell, 2020-ban mennyibe kerülnek a színházak. Az év végén elfogadott színházi törvény szerint ugyanis ha az állam – ahogy az elmúlt évtizedekben tette – pénzt ad önkormányzati tulajdonú színház működéséhez, bele is szólna annak működésébe, akár részbeni fenntartója is lenne. Minderről a két félnek részletes megállapodást kell kötnie. Ennek a tárgyalása zajlik egy ideje.

Karácsonyék az Örkényt, a Katonát, a Radnótit, a Szabad Tér Színházat és a Trafót a jövőben is kizárólag fővárosi tulajdonban tartanák, nem engednék be tulajdonosként az államot. Ennek dacára a főpolgármester a mai ülésre készített előterjesztésében azt kéri, hogy a közgyűlés kezdeményezze a kormánynál az eddigi állami támogatás fenntartását – mind a 12 színházra, tehát a kizárólagos fővárosi tulajdonban maradókra is. Az öt kizárólag fővárosi tulajdonú színház mellett lennének vegyes, állami és önkormányzati, valamint tisztán állami finanszírozású kőszínházak is. Vegyes lenne például a Víg, a Madách és a József Attila Színház.

Most a kormány szakmázna, a DK pedig nem

A kormány persze dönthetne úgy, hogy továbbra is hozzájárul az ötök működéséhez, de valószínűleg nem fog. (Az ötből négyet szerinte ellenzéki igazgatók vezetnek.) Az ürügyet az adja, hogy ma a közgyűlés az – egyébként kizárólagos tulajdonában tartani szándékozott – Szabad Tér Színház igazgatói posztjáról is döntene. A volt igazgató, Bán Teodóra szerződése tavaly lejárt, és bár ő is pályázott, a hírek szerint egyáltalán nem biztos, hogy ő, hanem egy másik pályázó, Benkő Nóra lenne a befutó. Őt a Demokratikus Koalíció favorizálja, annak dacára, hogy a szakmai bizottság Bán folytatására szavazott. Ezután jött a miniszter bejelentése. Folyosói pletykák szerint a két pályázó között meg is oszthatják a Szabad Tér Színház alá tartozó egységeket. Karácsony Gergely viszont egyedül Bánt is megtartaná a pozíciójában.

A fővárosi kőszínházak 2019-ben 6,7 milliárd forint állami támogatásban részesültek, amelyből 3 milliárd a működési és művészeti támogatásból, 3,7 milliárd pedig a társaságiadó-felajánlásokat kiváltó állami többlet-támogatásból származott. Ha a kormány teljesen kivonul akár csak az ötök finanszírozásából is, akkor a fővárosnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, kevesebb maradna más feladataira, céljaira.

Szabadon, de pénz nélkül?

Az érintett színigazgatók csak akkor tudnak hátradőlni, ha jövő évadi büdzséjük nem lesz kisebb az előzőnél. Barda Beáta, a Trafó igazgatója lapunknak elmondta, szerinte ők nem fognak kevesebb pénzt kapni, valószínűleg „más zsebből” oldja meg a főváros a finanszírozásukat. – Bízom abban, hogy minden színház zavartalanul tud működni tovább – mondta Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója, aki nem kívánt belemenni a részletekbe. „Úgy tudom, jelen pillanatban arra van sansz, hogy a Katona József Színházat a Főváros fogja fenntartani” – mondta Máté Gábor lapunknak. Kérdésünkre, hogy mit fog tenni, ha kevesebb támogatásból kell fenntartania színházát, mert a főváros csak kevesebb támogatást tud majd adni, így válaszolt: „Akkor baj van. Nem tudom még, mit fogok tenni. Reméljük, a lehető legjobb
dolog fog velünk történni.”

A Radnóti Színház igazgatóját, Kováts Adélt nem tudtuk elérni.

Lapunk megkereste Bán Teodórát is. Szerinte elvi és nem személyi kérdés az, hogy az új igazgató az legyen, akit a szakmai bizottság javasol. Ő szeretné folytatni munkáját, de a főváros döntését nem befolyásolhatja, amin szerinte a főváros nem fog változtatni.

Legnépszerűbb cikkeink