Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kövéreknek csak magánellátás jár

Létrehozva:

Az elhízás legsúlyosabb formái egy Debrecen és Eger lakosságával megegyező néptömeget, mintegy
250 ezer embert érint hazánkban.

Az elhízás népbetegség. A 30-as testtömegindex – ami a testsúly és magasság arányszáma – feletti értéket jelenti, és ma Magyarországon a felnőtt lakosság 30-32 százalékát érinti. A 40-es érték felett már kóros elhízásról beszélhetünk, amely a felnőtt lakosság mintegy 3-4 százalékát is érintheti, mondja el a Pesti Hírlapnak Dr. Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) ügyvezető elnöke.

Gyógyszeres kezelési mód jelenleg limitált, azon kívül pedig a gyógyulást csak költséges pszichológusi segítség, valamint műtéti úton lehet elérni. A műtéti megoldás – csak orvos által indokolt esetben – a gyomor térfogatának csökkentését jelenti. Ez ma Magyarországon csak magánellátásban érhető el, pedig középtávon ez a legeredményesebb eljárás vészes elhízásban, és egy ilyen műtét 1-1,5 millió forintba is kerülhet. Várhatóan évente mintegy ezer embernél lehet indokolt a gyomorműtét elvégzése. Jelenleg a szegényebbek a közfinanszírozás hiánya miatt ettől elesnek.

Magyarországon bár a 2000-es évek elején világszínvonalú elhízásközpontok alakultak, de ezek működése sorozatos átszervezés és finanszírozás hiánya miatt elhalt. Jelenleg az elhízás kísérőbetegségei, például ízületi-, vérnyomás- és cukorbetegségekhez kapcsolódva van ellátás. Ezen kívül csak a megelőző programokba ágyazva szerepel az elhízás elleni küzdelem, ami Halmy szerint nem elegendő. A szakértő szerint a helyzet súlyossága miatt ismét önállóan kéne az elhízással foglalkozni, a MET és az Emmi most tárgyalásokat indított emiatt.

A Föld lakosságát világméretekben érinti az elhízás:1 milliárd éhezőre ma közel 3 milliárd túlsúlyos ember jut. Kialakulásában sok tényező jelen van. Egy átlagos európai 500 kilokalóriával többet eszik, mint 40 éve a napi maximum 1800-2200 kalóriánál. Szerepet játszik még a kevés alvás, a sok ülőmunka és a kevés testmozgás, a stressz, de nem elhanyagolhatók a szülőktől örökölt genetikai adottságok sem.

„Kevés vizet, vagy energiaszegény
folyadékot iszunk, elmarad a leves
az étrendünkből, pedig aki délben levest is eszik, 1-2 órával később lesz csak újra éhes”

 – Dr. Halmy Eszter

A vészes mértékű elhízás negyvenszeresére növeli a hirtelen halál kockázatát, rokkantsághoz és munkaképtelenséget vezet. A BMI 30-35 közötti értéke 2-4 évvel, 40-45 között már 8-10 évvel csökkenti a várható élettartamot. Az elhízással további szövődményes krónikus betegségek kialakulása gyakoribb (szív- és érrendszeri megbetegedések, egyes daganatos betegségek, 2-es típusú cukorbetegség). Nincs szervrendszer, amelyet nem érintene az elhízás, még a meddőség kérdésében is szerepet játszik, logikus lenne az egyik jelentős kiváltó okot, az elhízást kezelni. Egy kormányszintű Nemzeti Elhízás Programmal nemzetközileg is példaértékű lépést mutatnánk fel az elhízás világméretű globális problémájában, mondja Halmy Eszter.

Legnépszerűbb cikkeink