Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Olaszország: betört a koronavírus

Létrehozva:

Már hat halott, ötvenezer ember karanténban. Lefújták a velencei karnevált, ahová tucatnyi busszal mentek a magyar turisták.

Amitől tartottunk, az bekövetkezett, és a koronavírus megérkezett Európába. Olaszországban lassan pánik tör ki, lapzártánkig több mint ötvenezer ember került karanténba Észak-Olaszországban a koronavírus megjelenése miatt. A rendkívüli intézkedések Venetóban 3500 embert, Lombardiában pedig közel 47 ezer lakost érintenek. A településekből kivezető utakat katonák ellenőrzik, mind a közúti, mind a vasúti forgalmat teljesen leállították. Aki megszegi az előírásokat, és kilép a lezárt területekről, 206 eurós pénzbírságot vagy három hónapig terjedő börtönt kockáztat.

Az elmúlt két napban a karantén alá vont területen óráról órára emelkedett a fertőzöttek száma. Jelenleg több mint 200-an fertőzöttek meg a koronavírussal, közülük hatan már bele is haltak a fertőzésbe. A járvány terjedése miatt megszakították a velencei karnevált, miután a városban két idős ember került kórházba a kór miatt.

A Karantén alá vont területen az ipar és a kereskedelem is leállt, az oktatási intézmények pedig Észak-Olaszország legnagyobb részén zárva tartanak. Milánóban a szórakozóhelyek és éttermek délután hatkor zárnak, az iskolák, egyetemek itt sem nyitnak ki. Lapunknak a helyi egyetemre járó egyik fiatal elmondta: pánikhangulat érezhető, aki teheti, mint ő is, elhagyja a várost.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt tanácsolta az észak-olaszországi utazást tervezőknek, hogy a koronavírus-járvány miatt a „látogatásról csak alapos megfontolás és mérlegelés után döntsenek”.

Magyarországon koronavírusos megbetegedés továbbra sem ismert, azonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ arról tájékoztatott, hogy tizenegy magyar középiskolás diák, valamint kísérőjük és az autóbusz két vezetője került a Szent László Kórházba kéthetes elkülönítésre, miután vasárnap este hazatérnek Észak-Olaszországból. A magyar iskolások szálláshelye mindössze 13 kilométerre volt a lezárt területtől.

– Tíz buszunk van kint a velencei karneválon – mondta az egyik, Velencére specializált utazási iroda munkatársa a Pesti Hírlapnak. Egy másik iroda azt mondta, hogy egy busszal mentek ki és a legnagyobb hazai tulajdonban lévő utazási iroda is egy busznyi utast vitt a karneválra. Utóbbiak már tegnap visszaérkeztek, miután bezárták a karnevált. Egy másik iroda két busszal ment ki, vagyis több mint félezer honfitársunk biztosan kint volt a velencei karneválon.

A Pesti Hírlap információi szerint a napokban érkezik haza több magyar is a milánói divathétről. Az eseménysorozat számos rendezvényét lemondták a koronavírus miatt, de volt olyan divatbemutató is, amelyet üres nézőtér előtt, online közvetítéssel tartottak meg. A régióban elmaradnak első ligás focimeccsek is.

Megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az olaszországi helyzettel kapcsolatban milyen intézkedéseket hoznak. Így például: az osztrákokhoz hasonlóan lezárják-e a magyar-olasz vasúti forgalmat. Lapzártánkig nem kaptunk választ.

Az olaszországi koronavírusos fertőzések miatt szükséges járványügyi lépéseket belügyi forrásunk szerint most kezdik majd kialakítani. „Valószínűleg hamarosan összeül az operatív törzs. Az intézkedéseket a hazai hatóságoknak és szerveknek úgy kell összehangolniuk, hogy azok megegyezzenek a nemzetközileg bevezetett eljárással. És persze figyelembe kell venni a WHO előírásait is”.

Legnépszerűbb cikkeink