Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Angliában keresett új életet, emberkereskedők áldozata lett

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Megverték és fenyegették, valamint minden ház körüli munkát vele csináltattak, de pénzt alig kapott – mesélte lapunknak a 43 éves Gábor, akit az angol hatóságok védelmeznek azóta.

„Dolgozni akartam, de nem bírtam a multiknál a futószalag melletti 12 órás robotolást. Besokalltam a visszapillantó-tükrök összeszerelésétől, eldurrant az agyam és felmondtam” – mondta a Pesti Hírlapnak Gábor, hogy mi indította el az Angliába vezető úton, ahol végül sanyarú sors várt rá. A férfit még Magyarországon érte az első csapás: utolsó munkanapján – tartva attól, hogy az utcára kerül – rengeteg tárgyat ellopott munkahelyéről, és eladta. A törvény utolérte, börtönbe került. Ott ismerte meg azt a kört, akik szabadulása után munkát ajánlottak neki Angliában.

Az újrakezdés reményében 2019 szeptemberében az angliai Oldhambe repült egy Norbert nevű férfival, akit egykori cellatársa ajánlott. Az ajánlat szerint heti néhány font fizetés mellett teljes ellátást kapott volna, külön szobával. „Norbi családja szemétszállítással foglalkozott. Hogy minél több melót kapjanak, olcsóbban hirdették magukat másoknál, és a megszerzett munkát velem végeztették el” – mondta.

Később viszont egyre több és egyre furcsább feladatokat kapott. A ház körüli munkák mellett a kutya és a macska ellátását, valamint a gyerekfelvigyázást is vele végeztették. „Pénzt nemigen kaptam, és nem engedték, hogy okostelefonom legyen” – mesélte Gábor. Norbert ekkor már többször megverte, és megfenyegette, hogy eladja drogosoknak. Egy idő után pedig új feladatot adott neki, azt, hogy Gábor masszírozza a hátát.

Ismert volt Norbi és családja az angol zsaruk előtt.

„Elegem lett és amikor egy délután Norbi felesége elküldött a boltba, az erdő felé vettem az irányt. Egész éjjel gyalogoltam, két városon átsétáltam, a házaknál kukáztam és egy telefonfülkében aludtam.” Így találtak rá a rendőrök, akik segítettek rajta.

A rendőrség ekkor már egy ideje figyelte a hat éve Angliában élő magyar családot, mert híre kelt, hogy rabszolgaságba kényszerítenek embereket. „Vallomást tettem, és amikor megkérdezték, haza akarok-e jönni vagy kint maradnék, az utóbbit választottam” – mondta Gábor. Védett státuszt kapott és elhelyezték egy áldozatoknak szociális támogatást nyújtó házban.

Gábor elmesélte, hozzáfogott a nyelvtanulásnak, napidíjából pedig összespórolt egy tabletre is, hónapok után beszélhetett végre a húgával. „Soha többé nem akarok áldozat lenni.” Gábor ügyében már zajlik az eljárás, aki a rendőrségtől úgy értesült, hogy komoly probléma az Egyesült Királyságban az embercsempészet, ami ellen keményen lépnek fel a hatóságok.

Legnépszerűbb cikkeink