Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Hova menjünk kirándulni a hétvégén?

Létrehozva:

Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

Ha unjuk már a Normafát vagy a Gellért-hegyet, de kimozdulnánk, van még néhány lehetőségünk. Összeszedtünk pár tippet azoknak, akik a hűvösebb idő ellenére is szívesen túráznának.

Legyen bár strapabíró család nagyobb gyerekekkel, vagy kevesebbet vállaló família kisebbel, mindenkinek érdemes kimozdulnia a természetbe. Összeszedtünk néhány Budapesten és vonzáskörzetében található kirándulóhelyet.

Hárs-hegyi kilátók

A Kis-Hárs-hegy 362 méteres tetején áll a különleges alakú Makovecz Imre-kilátó. A torony Budapest II. kerületében található, a 362 méter magas Kis-Hárs-hegyről nyújt körpanorámát az észak-budai térségre. Az építményről többek között látni lehet a Dunát a belváros egy szeletével, a budai várat és a Citadellát is. A János-hegy és a Tündér-hegy óriási tömbjei Zugliget katlanával innen nézve érvényesülnek leginkább, míg északi irányban a Nagy-Hárs-hegy tömbje zárja le a kilátást. A hat méter magas torony eredetije 1977-ben épült Makovecz Imre tervei alapján, aki akkor még az erdőgazdaság főmérnöke volt.

Legkönnyebben a kiváló ételeiről és borsos árairól ismert Szépjuhászné vendéglőtől juthatunk fel ide, ahol megáll a Gyermekvasút és a 22-es buszcsalád járatai is, de a Gyermekvasút Hűvösvölgy fele következő Hárs-hegy állomása van a legközelebb. A Kis-Hárs-hegy csúcsát, így a kilátót érinti a Hárs-hegyi tanösvény útvonala is.

A közelben két nagyobb kilátó található még, a mindenki által ismert János-hegyi Erzsébet-kilátó, legközelebb pedig a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly kilátó.

Ördög-orom – sziklás és kellemes

Budapest legmeghatározóbb sziklaképződménye a belvárosból a 8E jelzésű busz Eper utcai megállójától közelíthető meg. Innen egy percnyi sétára található a természetvédelmi területet jelző tábla. Az Ördög-orom a XII. kerületben a Farkas-völgy és az Irhás-árok között található, körülbelül 317 méter magasságban. A sziklás, meredek terület kellemes kirándulóhely, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Széchenyi-hegyre, a Sas-hegyre és a Tétényi-fennsíkra. A természetvédelmi területen hat állomásos tanösvény található.

Az erdő rengeteg védett növény- és madárfaj otthona, ezért érdemes odafigyelni, hiszen ezen a területen található Magyarország növény fajtáinak egy harmada.

Az orom legmagasabb pontja az Ördög-szószék nevű szikla, amely 317 méter magas. A kilátóponton védőkorlát, pihenőpad is van. Az orom belsejében a II. világháború alatt légoltalmi pincerendszert alakítottak ki – a járatrendszer bejáratait lezárták, nem látogatható.

Kőhegy – Ahol Petőfi is megpihent

Pomázig busszal vagy hévvel lehet eljutni az indulás helyszínére, a Vróci út végére. Innen a zöld jelzésen kell elindulni. A 366 méter magas, andezitből felépülő hegy tetején vulkanikus sziklaképződményeket találunk. Emléktábla jelzi, hogy itt pihent meg Petőfi Sándor 1845 szeptemberében, illetve található egy emlékmű, amelyet Kossuth Lajos születésének 200. évfordulójára emeltek.

Ettől kicsit távolabb, a hegy tetején áll a szentendrei patikusról elnevezett Czibulka János Menedékház, ahol nemcsak enni, aludni is lehet. Akik jártak már ott, azt mondják, a ház konyhája megér egy próbát. A Kőhegy lábánál ihatunk a János-forrás tiszta vízéből, de a kialakított tűzrakóhelyeken szalonnát is süthetünk.

Dera-szurdok – ne babakocsival menjünk!

A Pilis egyik leghangulatosabb patakvölgyét Pilisszentkereszttől délre közelíthetjük meg, ahová a pomázi HÉV-állomástól induló autóbusszal tudunk eljutni. Ahogy beérünk a faluba, az első megállónál szálljunk le, és a bal oldalon található a Szurdok felső végéhez vezető kék jelzésű turistaút. Autóval Pomáz felől Pilisszentkereszt előtt körülbelül két kilométerre, balra ágazik le egy aszfaltút a szurdok alsó végénél lévő parkolóhoz. Pomáz felől a 15-ös kilométerkőtől 3-4 méterre balra kell lekanyarodni. Az autósoknak ajánlott a déli végén lévő nagy tisztáson hagyni az autót, ahol sok piknikező, pihenőhely van.

A több mint egy kilométer hosszú, meredek sziklák között kanyargó szurdok a falu szélső házaitól indul.

A patak mellett futó ösvény több helyen fahidakon vezet át a vízen. A kék jelzés mentén a szurdokot 30 perc alatt be lehet járni. Babakocsival nem ajánlatos az útvonal megtétele, de 5-6 éves kortól nyugodtan lehet vinni a gyerekeket is, garantáltan örülnek majd a kis vízeséseknek, fahidaknak, szikláknak.

A szurdok felső részénél pár romos, egykori mészégető kemence található. A Dera-patak jelenti a Pilis és a Visegrádi-hegység egymás közti határát. Szentendrénél torkollik a Dunába.

Legnépszerűbb cikkeink