Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Napelempark épül a szegényeknek

Létrehozva:

Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

A kormány klímavédelmi akciótervet hirdetett, de mi van a sokakat érintő szemétégetéssel? A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kísérletképp napelemparkot épít egy romatelepen. Egyelőre még tárgyalások sem folynak a program országossá bővítéséről.

„Fával, fűrészporral, ruhával, papírral, bútorral, ajtóval”, sorolja egy roma szegregátumokban dolgozó aktivista a Pesti Hírlapnak, mivel fűt az, akihez nincs bevezetve a gáz, és a villany sem biztos, hogy mindig működik.

Orbán Viktor évértékelőjében meghirdette a környezetvédelmi akciótervet számos intézkedéssel, többek közt a naperőművek kapacitásának meghatszorozásával, illegális szemétlerakók felszámolásával, az egyszer használatos műanyagok betiltásával.

A műanyagok, szemét égetése sokakat érint és komoly egészségügyi és környezeti probléma. A Levegő Munkacsoport 2017-es tanulmánya szerint a lakosság harmada éget hulladékot beltérben.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) Tiszabőn napelemparkot épít az E.ON áramszolgáltatóval együttműködve, jött a hír 2019 végén. A szegény, túlnyomórészt romák lakta településen kisgyermekes családok házait fűtik majd az erőmű által termelt energiával. Az egyhektáros napelempark 200 család éves világítását vagy 80 család éves fűtését tudja majd biztosítani.

Érdeklődtünk az MMSZ-nél is a részletek felől, de kevés konkrétumot kaptunk válaszul. 2020-ban épül meg a napelempark, a beruházást az E.ON végzi. Kísérleti programról van szó, nem tudni, lehet-e ebből országos program, erről jelenleg tárgyalások sem folynak a kormánnyal, jelezte a szervezet. Azt sem tudják, az ilyen programokra lehet-e EU-s forrást szerezni.

DD

Legnépszerűbb cikkeink