Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Négy óvodában is ólom van a vízben

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

A gyerekek többsége biztonságos vizet ihat az óvodákban és iskolákban, sőt az otthonukban több lehet az ólom a vízben.

A kispesti Wekerletelep két óvodájában, az Árnyas Óvodában és a Tarka-barka Óvodában is csak ballonos vizet ihatnak az óvodások. Az ok a magas ólomtartalom. Ezen kívül Ferencváros és Józsefváros egy-egy óvodájában is túl sok az ólom a vízben – tudta meg a Pesti Hírlap. Igaz, utóbbi két helyen csak egy-egy, tisztálkodásra használt csapnál mértek problémát, a víz folyatása után már nem mutatható ki határérték feletti szennyezés – közölte lapunkkal mindkét önkormányzat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 2019-ben egy uniós pályázat keretében mérte fel a fővárosi ivóvíz ólomszennyezettségi kockázatát. Mivel az ólom sokkal veszélyesebb a gyerekekre nézve (lásd keretes anyagunkat), a leginkább veszélyeztetett területek bölcsődéiben, óvodáiban és iskoláiban is vizsgálatot folytatott. Ezek kiterjedtek a II., V., VI., VII., IX., XIII., XVIII. és XIX. kerületekre, de lapunk az NNK által készített kockázati térkép alapján megkereste a III., VIII. és XII. kerületi önkormányzatokat is a gyerekek által fogyasztott víz esetleges szennyezettségéről.

Az önkormányzatok sorozatosan rendelik meg a víz vizsgálatát, ezek eredményeiről mindig tájékoztatást kapnak az óvodák. Általános válasz volt a kerületektől, hogy a bölcsődék, óvodák felújításakor ügyeltek a vízvezetékek cseréjére, tehát szennyezés onnan nem kerülhet az ivóvízbe.

A súlyosabb szennyezést mutató wekerletelepi helyzet rendezése a Fővárosi Vízművek Zrt.-re hárulhat. A cég évek óta hangsúlyozza, fokozatosan cseréli a fő vezetékeket a fővárosban, valamint a mérési pontokon az ólom határértékének nagyjából a tizedét mérik. Ez a mérési pont viszont még a házba lépés előtt van, a házon belüli vezetéktől már kaphat ólmot a víz.

A legnagyobb gond ugyanis az 1945 előtt épült házak ólomból készült belső vezetékrendszere, amit a tulajdonosoknak, illetve társasházaknak maguk kell cserélni. A vízmű lehetőséget biztosít az ivóvíz lakossági ellenőrzésére: aki be szeretné vizsgáltatni a vizet, beküldött mintánként 1900 forintért teheti meg. Valódi megoldást viszont csak a régi házak vezetékeinek cseréje jelent.

Miért veszélyes az ólom?

Az ólom hosszú évek alatt fokozatosan halmozódik fel a szervezetben. Természetes úton nem ürül, csak orvosi kezelés hatására. Az ólom képes megragadni az idegsejtek végződésein, csecsemőknél és kisgyermekeknél a mentális fejlődésben okozhat zavart. Krónikus mérgezés esetén vérszegénység, depresszió, fejfájás lép fel, illetve emésztési probléma jelentkezhet.

UGY

Legnépszerűbb cikkeink