Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Fogynak a fecskék, és ez nagyon rossz hír

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Trópusi betegségek megjelenéséhez vezethet, ha eltűnnek a fecskék – és miattunk is pusztulnak a madarak. 

Kétmillió fecske tűnt el 2010 óta Magyarországról. Egy fecske költési időszakban 1 kg muslinca-légy mérettartományban mozgó rovart eszik meg. Így tehát évente kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad a környezetünkben – derül ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményéből. Ezzel párhuzamosan új kártevő és betegségterjesztő szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók is megjelennek.

A fecskék azért tizedelődtek meg, mert átalakult az élőhelyük, lecsökkent a táplálékuk mennyisége, változik a klíma, és leverjük a fészküket, elzavarjuk a madarakat.

– Az úgynevezett inváziós szúnyogok, mint az ázsiai tigrisszúnyog, a koreai szúnyog és az ázsiai bozótszúnyog valóban terjesztenek olyan betegségeket, mint a Zika-vírus, a chikungunya-láz és a dengue-láz – mondja Kemenesi Gábor virológus. A trópusi betegségek már meg is jelentek Európában. Olaszországban több chikungunya-járvány történt, Franciaországban a Zika-vírus fertőzött, Horvátországban pedig dengue-lázzal volt helyi fertőzés. Magyarországon eddig csak behurcolt esetek voltak.

A virológus szerint Magyarország súlyos elmaradásban van, hiszen országos monitoringrendszer hiányában nincs elég adatunk az inváziós szúnyogok terjedéséről. E mellett már Albánia és Koszovó is előrébb jár nálunk a fejlett szúnyoggyérítési megoldások alkalmazásában. A kémiai irtás magas aránya azért is problémás, mert az MME szerint annak szerepe van abban, hogy felére csökkent a városlakó molnárfecske hazai állománya.

A klímaváltozás és a nem megfelelően végzett szúnyogirtás mellett a fészkek tömeges leverése veszélyezteti a fecskéket, ezért az MME azt javasolja, hogy a kritikus időszaknak számító tavasszal a fészkeket ne leverjük, hanem inkább mesterséges fészkeket helyezzünk ki, az esetleges szennyeződések ellen pedig védekezzünk a fészkek alá szerelt és az ürüléket felfogó fecskepelenkával.

Tálos Lőrinc

Legnépszerűbb cikkeink