Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Spartacus elköszönt

Létrehozva:

Fotó: Valeria Macon / AFP

Van Gogh-ért és a lázadó gladiátorért is Oscar-díjat érdemelt, de csak életművéért kapta meg.

103 éves korában, Beverly Hills-i otthonában hunyt el Kirk Douglas, Hollywood aranykorának egyik utolsó legendája. Két házasságból összesen négy gyereke született, Michael és Joel, Peter és Eric. Michael fia első Oscar-díját a Száll a kakukk fészkére producereként kapta, amit édesapja engedett át neki. A szomorú hírt is színészi örököse jelentette be. „A világnak legenda volt, egy színész a mozi aranykorából. Az igazság elkötelezett híveként élt, minden, amiben hitt, mérvadó lett mindenki számára. Azonban nekem és testvéreimnek – Joelnek és Peternek – egyszerűen az apánk volt” – írta.

Kirk Douglast 1950-ben A bajnok című film ökölvívójáért jelölték először Oscar-díjra, majd még kétszer: A szörnyeteg és a szépség és A nap szerelmese című filmért. Az igazi hírnevet ez utóbbi hozta meg, Vincent van Gogh megszemélyesítéséért Golden Globe-ot kapott. „Teljesen beleéltem magam a szerepbe, pont annyi idős voltam, mint ő, amikor öngyilkosságot követett el, félelmetes volt, nem is akartam megnézni” – nyilatkozta.

Aztán jött 1960-ban a Spartacus, aminél nagyobb és jobb szerepet férfi színész nem nagyon kívánhat. Douglas amúgy is büszke volt férfias megjelenésére, rendszeresen visszautasította a kaszkadőrök használatát. Egyébként Stanley Kubrick óriási sikerű eposza is Douglasnek köszönhető, ha ő nincs, nem Kubrick rendezi. Aztán a film négy Oscar-díjából egyiket sem ők kapták. Ezután már nem játszott nagyobb szerepet.

Az idő nem kímélte, de mindvégig erőt mutatott: 1986 óta szívritmus-szabályozóval élt, 1991-ben helikopter-balesetet szenvedett, néhány évvel később súlyos szélütés érte, de ismét megtanult járni és beszélni. Rengeteget jótékonykodott, feleségével 400 Los Angeles-i játszótér építését, hajléktalan nők otthonát, drog-és alkoholfüggők kezelőintézetét, illetve problémás diákok tanulmányainak befejezését támogatta.

Zelki Benjámin

Legnépszerűbb cikkeink