Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ki az a Jerry bácsi?

Létrehozva:

Fotó: HBO

Ma este mutatják be a McDonald’s-játék milliós csalásáról készült dokumentumsorozat első részét.

Nem véletlen, hogy a nyereményjátékok szabályzatába mindig beleírják, hogy a lebonyolító cég alkalmazottai és azok rokonai nem vehetnek részt bennük. Volt már példa az ellenkezőjére, többek közt 1989 és 2001 közt a McDonald’s Monopolyn alapuló gyűjtögetős sorsjegy-játékán.

2001-ben névtelen bejelentés alapján egy kezdő, de annál lelkesebb FBI-ügynök, Doug Matthews kezdett utánajárni a McDonald’s játékának. Gyanús lett, hogy azok, akik a legnagyobb, egymillió dolláros nyereményt megkapták, nemcsak hasonló sémák alapján adják elő történetüket a nyertes kupon megtalálásáról, de valamilyen módon rokoni szálak is összekötik őket. „Szigorúan szabályozták azt, hogy lehet kupont szerezni. Az egyik módja az volt, hogy bemegy a vevő (ti. a McDonald’sba), és kér egy ingyenes kupont, különben szerencsejátéknak számít a dolog. Hogy szerezhettek még kupont? Ha vettek náluk valamilyen ételt, de találhattak kuponokat egyes magazinokban is. Az viszont nem szerepelt a játék szabályzatában, hogy kérhetek kupont Jerry bácsitól is” – mondja az HBO hatrészes sorozatában Mark Devereaux ügyész, aki büntetőeljárást indított az ügyben. De ki volt ez a titokzatos Jerry bácsi?

A gyorsétteremlánc a nyereményjáték lebonyolítására a Simon Marketing nevű céget kérte fel. Itt dolgozott biztonsági főnökként Jerome „Jerry” Jacobson, aki kiválogatta a nagy összegű, nyertes kuponokat, és azokat családtagjai és barátai közt osztotta szét, majd az így szerzett összegből jutalékot kért. A McMilliók ezt a gondosan kitervelt, több mint tíz éven tartó bűncselekmény-sorozatot tárja fel aprólékos módon, szinte az összes résztvevő megszólaltatásával FBI-ügynökökön és „nyerteseken” át egészen az elkövetőkig. Mindezt olyan izgalmas dramaturgiával, amit csak az élet szülhet.

Svébis Bence

McMilliók

amerikai dokumentumfilm-sorozat

Premier: február 6., 21:25, HBO

Legnépszerűbb cikkeink