Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hogyan tartsunk hörcsögöt?

Létrehozva:

Fotó: Együtt a Kisállatokért Alapítvány

A legtöbb kisgyermekes családban eljön a pillanat, amikor a csemete meg szeretné kapni első háziállatát.

Apró mérete miatt gyakran a hörcsögre esik a választás, és a szülők sokszor a téli ünnepre időzítik az ajándékozást. Így karácsony közeledtével összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, hogy a leendő hörcsöggazdik időben felkészülhessenek az új jövevény érkezésére.

Bár a hörcsög apró állat, hely- és mozgásigénye meglehetősen nagy. A hörcsögök a vadonban óriási sík területen élnek, egyetlen éjszaka alatt képesek 10-15 km-t is megtenni, miközben eleséget keresnek. Emiatt nagyon fontos, hogy fogságban a helye tágas és ingergazdagon berendezett legyen.

 

Csak egyedül!

A fogságban tartott hörcsögök mindegyike szigorúan egyedül tartható faj. Erősen területvédők, és ha egy darabig el is viselik a másik jelenlétét, bármikor egymás ellen fordulhatnak, végzetes sebeket ejtve egymáson. Ha hörcsögöt szeretnénk, mindenképpen egyedül tartsuk!

Hazánkban 3 hörcsögfajhoz lehet hozzájutni: szíriai aranyhörcsöghöz, dzsungáriai törpehörcsöghöz és roborovszki törpehörcsöghöz. A kereskedések nagy részét célszerű kerülni, és helyette inkább egy tenyésztőt felkeresni (Smallsteps Hamstery), de manapság akár már örökbe is fogadhatunk a Hörcsögmentés védencei közül.

 

Az ideális „lakás”

Az állat lakhelyének választhatunk ketrecet, üveg- vagy bútorterráiumot. A terráriumnak számos előnye van a ketreccel szemben: például mélyen almozhatunk, így hörcsögünk ki tudja élni az ásási és alagútépítési ösztönét, elkerülhetőek a rácsrágás és rácsra mászás okozta balesetek. A ketrecek rendkívül drágák, és nagyon kevés megfelelő méretűt árulnak. Egy aranyhörcsög számára minimum 4000 cm2, egy törpehörcsög számára pedig minimum 3000 cm2 alapterületű helyet válasszunk. Külföldi kutatások szerint ez az minimum, ahol az állat már jól érzi magát. Természetesen, ha lehetőségünk van rá, készíthetünk nagyobb helyet is kedvencünknek.

Almozásra használhatunk faforgácsot, kender-, len- vagy papíralmot. A hörcsög légutai rendkívül érzékenyek, így az illatosított és a nagyon poros alomfajtákat mindenképpen kerülni kell. Minél vastagabban terítjük le az almot, annál stabilabb járatokat tud építeni. Keverhetünk szénát is bele, ami további stabilitást ad. A hörcsögnek szüksége van egy nagyobb edényben csincsillahomokra is: ebben hempergőzve és ásva tisztítja meg a bundáját.

Egy hörcsög lakhelyének legfontosabb eleme a megfelelő méretű kerék. Aranyhörcsögnél ez minimum 28 cm, törpehörcsögnél minimum 20 cm átmérőjű. Az ennél kisebb kerékben futás közben meghajlik a háta, ami hosszú távon roncsolja a gerincet, és az egyszerű járást is fájdalmassá teszi számára. Rácsos kialakítás helyett egybefüggő futófelületű legyen, a rácsokon való futás talpfekélyt okozhat, ha pedig a rácsok közé lép, eltörheti a lábát.

Búvóhelynek természetes anyagból készült felszereléseket válasszunk. A boltokban és webshopokban számos faházikó, vesszőhíd vásárolható, de akár mi magunk is készíthetünk ilyeneket. Tehetünk be félbevágott kókuszdiót, parafa alagutat – ezek kiváló alvóhelyek lehetnek. Dekorációnak is rengeteg dolog közül válogathatunk: a szálas növények (zab, búza, len, mákgubó, stb.) nem csak mutatósak, hanem kiváló elfoglaltságot is jelentenek háziállatunknak. A szárított moha zöld színe feldobja a lakhelyet, a hörcsög pedig örömmel béleli ki vele a kuckóját. A nagyobb kövek, fák gyökerei vagy ágai kiváló karom- és fogkoptatók.

 

Nem mindegy, mit eszik

Az eleség beszerzése is nagy odafigyelést igényel. A boltokban kapható magkeverékek nagy része számos egészségtelen, hizlaló összetevőt tartalmaz. Egy jó minőségű magkeverék legalább 20-25 különböző magot tartalmaz változatosan és megfelelő arányban, illetve állati fehérjét, szárított növényeket, zöldségeket. Kerüljük azokat, amikben színes granulátumok vagy épp túl sok napraforgómag van.

Friss zöldséget naponta adjunk, például cukkinit, uborkát, répát. Gyümölcsöt aranyhörcsögnek ritkán, törpehörcsögnek inkább sose adjunk – a magas cukortartalom miatt könnyen elhízhat tőle, de cukorbetegség is kialakulhat. A tévhitekkel ellentétben vízre is szüksége van. Használhatunk golyós önitatót vagy egy alacsony falú kerámiatálkát.

 

Ajándékozzunk felelősen!

A teljes almot szinte sosem kell cserélnünk. 1-2 naponta szedjük ki a vizelettel átitatott alom-részt, majd töltsük fel frissel. 3-6 havonta az elkoszolódott részeket is kicserélhetjük, de sosem egyszerre az egészet. A hörcsög szagnyomok alapján tájékozódik, ha ezek eltűnnek, stresszes lesz.

Betegség vagy baleset esetén hörcsögökhöz is értő szakállatorvoshoz kell fordulnunk. Sajnos az országban nagyon kevesen vannak, akik megfelelően el tudnak látni egy hörcsögöt, így ha hozzánk kerül egy kisállat, tájékozódjunk előre, hogy baj esetén hol található a legközelebbi orvos. A hörcsögöknél előforduló leggyakoribb probléma az atkásodás, gombásodás, fülgyulladás, de daganat is nagyon sokszor okozhat problémát. A legtöbb tumor már könnyen műthető egy ilyen apró állat esetében is.

Ajándékozásnál döntsünk felelősen! Akármilyen apró is az az állat, egy érző lény, aki megérdemli a boldogságot élete végéig.

 

(Cikkünk az Együtt a Kisállatokért Alapítvány segítségével készült.)

Legnépszerűbb cikkeink