Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ungár Péter: az LMP többé nem tagja az ellenzéknek

Létrehozva:

De 2026-ig folytatja munkáját Ungár Péter.

Először szólalt meg a június 9-i választások óta Ungár Péter. A Telexnek adott interjúban elmondta: komolyan elgondolkodott a politikából való visszavonuláson, de végül úgy döntött, hogy 2026-ig folytatja a munkáját. Azonban jelezte, hogy hamarosan törli Facebook-oldalát és kicsekkol az ellenzékből.

A politikus azt mondta, hogy a júniusi választás eredményei olyan mély sokkot okoztak, hogy időre volt szüksége, hogy átgondolja a helyzetet. Úgy fogalmazott, az LMP a helyi önkormányzati választásokra koncentrált, ahol félsikereket értek el, de az EP-választás katasztrofális eredményt hozott.

Ungár Péter a választásokról

A politikus szerint, ami a választásokon történt, nem egy kiszámítható alakulása volt a magyar politikának, nem rossz stratégiai döntések sorozata miatt értek el rossz eredményt.

„Voltak persze rossz döntések is, például az, hogy én vezettem az EP-listát. De ez mindegy is, mert ha egy zöld próféta lett volna az EP-listavezetőnk, akkor se végzünk előrébb, mert kiszámíthatatlan dolgok történtek a magyar politikában idén”

– mondta Ungár Péter.

Pártja jövőjével kapcsolatban kijelentette, hogy az LMP kicsekkol az intézményes ellenzékből, bár továbbra is kritikus marad a kormánnyal szemben.

„Érdekes kérdés, hogy akkor mi vagyunk, de nem vagyunk többé része ennek az ellenzéknek”.

A politikus elmondta a hitelességi problémáik fő forrását

Ungár Péter elismerte, hogy az LMP korábban is kilógott az ellenzéki „kávéházból”, és úgy véli, hogy ez a hitelességi problémák egyik fő forrása. A politikus azt is mondta, hogy az LMP nem jól reagált a politikai változásokra. Szerinte a párt nem értette meg teljesen a Magyar Péter-jelenséget, amely komoly dühöt váltott ki az ellenzéki szavazók körében.

„Az ellenzéki szavazóknak olyan problémái vannak az ellenzéki elittel, amiket már nem lehet megoldani. Azt hittük, hogy valamilyen módon honorálni fogják a szavazók, hogy az összefogáson belül mi voltunk a legkritikusabbak az ellenzéki elittel szemben. Ezt nem mértük fel jól, nem érdekelte a választókat, mert ugyanúgy részei voltunk az összefogásnak”.

Arra a kérdésre, hogy az LMP hogyan áll a centrista Tisza Párthoz, azt válaszolta:

„Magyar Péter nem áll középen, a legradikálisabb ellenzéki állításokat fogalmazza meg. Az nagyon érdekes volt, amikor a legelején föderális Európa helyett nemzetállamok Európájáról beszélt, vagy amikor az ukrán háborúról Toroczkai Lászlót könnyesen boldoggá tevő gondolatokat osztott meg. Úgy látszik, a liberális értelmiségnek a szent cél érdekében ezek is belefértek. Magyar Péter ennek ellenére nem centrista, hanem a kihívó blokk vezetőjeí”.

Arra a felvetésre, hogy mit csinál, ha kiszáll a politikából, Ungár Péter azt válaszolta, hogy ezt eddig is próbálta diszkréten kezelni, de annyit azért elárult, hogy költészettel foglalkozik, több-kevesebb sikerrel.

(Kiemelt képünkön: Ungár Péter az LMP társelnöke. Fotó: Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink