Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nézők nélkül kerül megrendezésre az EP-listavezetői vita a köztévén

Létrehozva:

Fejenként 8 percben mondhatja el mondandóját a 11 EP-listavezető a nézők nélkül megrendezésre kerülő vitán.

Május 30-án este 8-tól mintegy 100 percen keresztül az M1 közvetíti, ahogy Deutsch Tamás, Magyar Péter, Dobrev Klára és a többi EP-listavezető vitatkozik. A listavezetőknek 8-8 perc áll majd rendelkezésére, Magyar Péter máris elégedetlenségét fejezte ki az időkerettel kapcsolatban – írja a Hvg.

Május 30-án este 8 órától, élő adásban közvetíti az M1 az európai parlamenti választáson indul pártok listavezetőinek vitáját, erről a közmédia levélben tájékoztatta a résztvevőket, amelyet Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke osztott meg Facebook-oldalán.

A levél szerint a vitát a Várkert Bazárban, de nézők nélkül rendezik, a tervezett műsortartam 100 perc, a műsor az EP-választás 2024 – listavezetők vitája címen fut majd.

A listavezetők a saját pártlogójukkal ellátott pulpitus mögött, bárszéken foglalhatnak helyet, ha valamelyikőjük nem vesz részt a vitán, pulpitusuk üresen is szerepelni fog az élő adásban. A képviselőjelöltek a szavazólappal egyező sorrendben foglalhatnak helyet a színpadon.

A vitázóknak összesen fejenként 8-8 perc áll majd a rendelkezésére, amelyet 5 hozzászólás formájában használhatnak fel.

A megszólalás sorrendje az ülésrenddel megegyező módon, balról jobbra a következő: Megoldás Mozgalom, LMP–Zöldek, DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa, Momentum, Fidesz–KDNP, Jobbik, Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Mi Hazánk.

A négy témát az Eurobarometer közvélemény-kutatás 2024. évi tavaszi felmérésének eredményei alapján választották ki a rendezők:

Első vitatéma: az Európai Unió védelme és biztonsága, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a legfontosabb téma, 31%-kal az első helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját, véleményét.

Második vitatéma: migráció/menekültügy, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a második legfontosabb téma, 24%-kal a második helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját, véleményét.

Harmadik vitatéma (választható): mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a következő legfontosabb téma, 23%-23%-kal a harmadik-negyedik helyre sorolt. Ebben a körben a felszólaló saját döntése értelmében mindkét témában kifejtheti véleményét, vagy szabadon dönthet, hogy csupán az általa választott egyik témában szólal fel. Minden megszólalónak itt is 2 perc áll rendelkezésére, hogy ismertesse a programját.

Az egyes témáknál fennmaradó időt a listavezetők nem vihetik át a következő témára. A rendelkezésre álló időt a felszólalók jól látható órán követhetik nyomon.

Ezt követik a záróbeszédek, majd a műsorvezetők lezárják a vitát. A vita szabályait megszegőket a vitából kizárhatják. Az élő adás helyszínén a listavezetők mellett kizárólag a közmédia stábja lesz jelen. A listavezetők a vita szabályainak elfogadásával vehetnek csak részt a vitán.

Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője, aki korábban tüntetést jelentett be, ha nem kap választ a közmédiától a vitával kapcsolatban, a most közzétett szabályokra a Telex cikke alatt kommentben reagált.

8 perc… a nullaszázalékos business pártoknak és a valódi pártoknak is. Vita propaganda televízió módra. Szégyellje magát Papp “Hírhamisító” Dániel, az MTVA vezetője és mindenki, akinek ehhez köze van.”

– írta Magyar hozzászólásában.

(Kiemelt kép forrása: Wikimedia Commons / Globetrotter19)

Legnépszerűbb cikkeink