Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Eső, majd szél söpri ki a szaharai port kedden

Létrehozva:

A hétfőn délután megérkezett front felhőzete és csapadékzónája északkelet felé lassan elvonul, így mögötte már a reggeli, kora délelőtti óráktól délnyugat felől egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet és süt ki a nap – írja a Hungaromet.hu.

Északkeleten ugyanakkor estig maradhatnak borult körzetek és arrafelé a kora délutáni órákig eshet az eső.

Hozzátették: délután az ország délnyugati felén erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, melyek össze is állhatnak, arrafelé egyre több helyen lehet számítani záporra, zivatarra. A délnyugati tájak kivételével nagy területen kísérhetik erős, viharos lökések a jellemzően nyugati irányú szelet, estére mérséklődik a légmozgás. Zivatar környezetében viszont szintén előfordulhatnak viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 14 és 19 fok között alakul, a felhősebb északkeleti tájakon lehet ennél pár fokkal hűvösebb is, jócskán visszaesnek a hőmérsékleti értékek az elmúlt napokhoz képest.

Nyári meleg volt már hajnalban is

Június elejét idézte a hőmérséklet hétfő hajnalban.

Azt írták: „egészen elképesztő” minimum-hőmérsékletek születtek április első óráiban, Jászszentlászlón nem volt hűvösebb 17,4 Celsius-foknál, és a leghidegebb zugban, Zabarban is több fokkal enyhébb volt a reggel az ilyenkor szokásosnál. A bejegyzéshez készített térkép szerint ott 7,3 fokot, vagyis gyakorlatilag nyári meleget mértek hétfőn hajnalban.

A mért minimum-hőmérsékletek hétfői országos átlaga 13,3 fok volt, ez gyakorlatilag egy június eleji átlagértéknek felel meg – írták.

A bejegyzéshez készített infografika szerint 1991-2020 között április 1-jén a napi átlagos minimum-hőmérséklet 2,89 Celsius-fok körül alakult.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Napkoron a leghűvösebb órákban is csak 16,6 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó, országos hajnali melegrekord. A korábbi rekord 15,0 fok volt, amelyet 1926-ban mértek Kaposváron.

A fővárosban is megdőlt a hajnali melegrekord: Zugligeten nem süllyedt 14,5 fok alá a hőmérséklet. Az új rekord csaknem 2 Celsius-fokkal magasabb, mint a Budapest Országút állomáson 1926-ban feljegyzett 12,6 fokos eddigi rekord.

Emellett a fővárosban megdőlt a napi maximum-hőmérséklet rekordja is vasárnap: Pestszentlőrincen 25,1 fokot mértek, ez 1 tized fokkal volt magasabb, mint a Ferihegyen 1989-ben regisztrált 25,0 fokos rekord.

(Fotó: Fotó: Thomas Warnack / DPA / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink