Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Visszatérnek a fagyos éjszakák

Létrehozva:

A hétfői időjárás lehűlést hoz, éjszaka akár fagy is lehet. A fátyol- és gomolyfelhők mellett vasárnap és hétfőn is sok napsütés várható – írja a Hungaromet. Hajnalra foltokban alakulhat ki pára, köd, amely hétfő délelőtt feloszlik. A legtöbb helyen nem várható csapadék, elvétve nem kizárt zápor kialakulása. A déli, délkeleti szelet vasárnap az északnyugati tájakon néhol erős lökések kísérhetik, hétfőn már csak kevés helyen lehetnek élénk széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +7 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 14 és 19 fok között valószínű.

Nyugat-Európában eső, Kelet-Európában száraz idő várható

Hullámzó frontrendszer húzódik Nyugat-Európában, amely főleg Franciaországban és Spanyolországban okoz kiadós esőzést, kisebb körzetekben havazik, a Földközi-tenger közelében zivatarok is előfordulnak. A Kelet-európai-síkságon továbbra is anticiklon alakítja az időjárást, ahol jellemzően kevés a felhő és száraz az idő, a magasnyomás peremén azonban több a felhő és helyenként csapadék is előfordul.

Európa nagyobb részén – beleértve a Kárpát-medence területét is – a sokévi átlagnál enyhébb az idő, lényeges változásra a következő 24-36 órában sem kell számítani.

Megdőlt a hajnali országos melegrekord szombaton is

Szombaton is megdőlt a hajnali országos melegrekord  – közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

Azt írták: szombaton Magyarországon borongós, párás, az ország középső kétharmadán esős időjárás volt jellemző. Emellett – a sokévi átlagnál továbbra is jóval enyhébb időben – a kevésbé csapadékos északkeleti területeken ismét több helyen alakult rekordenyhén az éjszaka.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Milotán és Napkoron szombaton a leghűvösebb órákban csupán 10,6 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, ami új hajnali országos melegrekordot jelent.

A korábbi, erre a napra vonatkozó 9,6 fokos rekordot 1994-ben Mezőhegyesen regisztrálták.

Megkezdődött a virágzás

Már láthatóan éledezik a természet, ami nem is meglepő, hisz a hőmérséklet továbbra is jóval az ilyenkor szokásos felett alakul. A következő időszakban azonban átmenetileg helyenként visszatérhetnek az éjszakai fagyok.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: shell_ghostcage via Pixabay)

Legnépszerűbb cikkeink