Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az enyészeté lehet Csukás István hagyatéka

Létrehozva:

Feledésbe merülhet gyermekkorunk kedvence a Süsü a sárkány. Hiába fejezte be sietve a Süsü új részeit a népszerű meseíró, nem készül belőlük tévésorozat, ahogy a tárgyi emlékei sem kerültek még múzeumba. A barátja szerint az örökösei még a Csukás István emlékére rendezett kiállításra sem mentek el – írja a Blikk.

Négy éve hunyt el Csukás István, akinek a hagyatékát az örökösei azóta sem gondozzák. A kéziratai nem kerültek még múzeumba, ahogyan az élete végén megírt új Süsü televíziós változata sem készült el – írja a lap.

Két évig civakodtak az örökösök, hogy mi legyen a Süsü a sárkány meséjével és Csukás István hagyatékának többi részével

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, író Szépvölgyi úton található lakása annak idején tele volt muzeális értékű tárgyakkal és kulturális kincsekkel. Csukás gondosan őrizte minden díját, kéziratát, a róla szóló újságcikkeket, és olyan legendás meséinek plüssfiguráit, mint a Pom Pom, Gombóc Artúr vagy Süsü. Ezeket, valamint a két ingatlanját három keresztgyermeke örökölte, a feleségével ugyanis nem született saját gyermekük.

Az örökösök között azonban nem volt egyetértés abban, hogy mi legyen a hagyaték sorsa, mintegy két évig civakodtak, mire meg tudtak állapodni. Ennek ellenére a mai napig nemigen kezdtek semmit az író szellemi hagyatékával. Az értékes kincseket korábban a Petőfi Irodalmi Múzeumnak ígérték oda, de lapunk megkeresésére a múzeum közölte, egyelőre folyamatban van az intézmény számára szánt gyűjtemény feldolgozása. Húros Annamária Dóra jelmez- és díszlettervező volt az, aki utolsó éveiben az író mellett volt, segítette, így tavaly áprilisban, Csukás István 86. születésnapja alkalmából is ő szervezte az emlékműsort.

„Csináltunk egy kiállítást, amihez a Vigadó biztosította a helyet, és Kautzky Armand nyitotta meg, illetve a Téli Tücsök meséiből készült az Art Színtér segítségével egy előadás. Mindent saját költségből álltam, mert hiába nyújtottam be pályázatot a minisztériumba, nem kaptam támogatást. Az örökösök sem segítettek, sőt, el sem jöttek” – fogalmazott Dóra a Blikknek, aki ennek ellenére az író 90. születésnapjára újabb ünnepséget tervez. „Én voltam mellette az utolsó napokban is. Régóta betegeskedett, de – érthetően – nem akarta, hogy ezt mindenki tudja. Végig derűs, vidám maradt, és dolgozott, ameddig csak tudott. Rajtam kívül még a szomszédaira számíthatott, ők sokszor vittek neki süteményt, meghívták ebédre, együtt töltötték az ünnepeket és kártyáztak” – mesélte Húros, aki elmesélte azt is, hogy hagyatékának néhány darabját Csukás még életében rábízta, azokat a mai napig féltve őrzi.

(Kiemelt képünkön: Süsü találkozik a jó királyfival és az élete jóra fordul. Fotó: Wikipédia)

Legnépszerűbb cikkeink