Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A mai időjárás északon inkább téli, délen inkább tavaszi lesz

Létrehozva:

Havazás, eső, záporeső is előfordulhat a csütörtöki időjárásban attól függően, az ország mely szegletében tartózkodunk.

A gomolyfelhők összeesnek, illetve a kelet felé haladó frontális felhőzet is szétesik. Éjszaka azonban északnyugat felől fátyolfelhők érkeznek, hajnaltól pedig meg is vastagszik a felhőzet – legkésőbb a keleti országrészben, majd délután a Dunántúlon szakadozgathat, vékonyodhat a felhőtakaró – számol be róla a HungaroMet. Az időjárás északon inkább téli, délen inkább tavaszi lesz.

Gyenge eső, záporeső főként holnap fordulhat elő az északi országrészben. A déli, délnyugati szelet éjszaka egyre nagyobb területen kísérik élénk, hajnaltól elsősorban a nyugati országrészben erős, viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a szélárnyékos északi völgyekben gyenge fagy sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön döntően 11 és 16 fok között valószínű, de az északi határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő.

Az Agrármeteorológia fagykárokra figyelmeztet

A múlt héten, főleg a hét végén sorra dőltek hazánkban a melegrekordok, az enyhe éjszakákat és a 20 fok közeli csúcshőmérsékleteket pedig a vegetáció is megérzi. Több növényünk is a tavasz beköszöntét érzi (1. ábra), a korai csonthéjasok nedvkeringése már északon, Miskolc térségében is megindult. A túl korai fejlődésnek indulás viszont a tavaszi fagykárok veszélyét jelentősen megnöveli. A folytatás egyelőre nagyobb hideget nem ígér, marad az átlagosnál enyhébb idő.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Magali Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink