Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Jönnek a frontok

Létrehozva:

A frontra érzékeny embereknek most nem kedvez az időjárás.

Magyarországon az időjárás csütörtök éjfélig a következőképpen alakul: frontfelhőzet vonul át felettünk, amely mögött átmenetileg csökken a felhőzet, majd éjjel ismét felhősödés várható (nagyobb eséllyel az északi tájakon). Csütörtökön a délelőtt még napos, kevésbé felhős tájakon is újra megnövekszik, megvastagszik, majd estétől észak felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet. Csütörtök délutánig csak néhol lehet csapadék, ezt követően több helyen előfordulhat időszakos, többnyire gyenge intenzitású eső, az északkeleti határ közelében kisebb havazás, ónos eső is lehet.
Csütörtökön délelőttig mindenütt gyenge marad a légmozgás, majd az északnyugatira forduló szél egyre nagyobb területen megélénkül, helyenként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és +1 fok között valószínű, a hidegre érzékeny, kevésbé felhős részeken ennél jóval hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 4 és 9 fok között várható, de néhol 10 fok köré melegedhet a levegő.

Az időjárásról szeretünk beszélni, de mi van a frontokkal?

Az időjárás hatása az emberi testre összetett, a frontokhoz kapcsolódó egészségügyi hatások az emberi szervezetre. Az idős emberek, a kisgyermekek és azok, akik krónikus betegségekben szenvednek, azonban nagyobb kockázatnak vannak kitéve ilyenkor, mivel ezek a frontok növelik az egészségkárosodás kialakulásának kockázatát. Jellemzően lehangoltnak érezzük magunkat. A frontok, főleg a hidegfront általában a szív- és érrendszerre, a légzőszervekre és az ízületekre gyakorol hatást.

Lássuk mi az a hidegfront és milyen hatással lehet az egészségünkre. A hidegfront akkor áll elő, amikor hideg, száraz levegő hirtelen áramlik be egy meleg, nedves időjárási rendszerbe. A hőmérséklet gyorsan lecsökken, és erős szél, zivatarok, és akár havazás is előfordulhat. Az érzékelt hőmérséklet élesen csökken, és emiatt előfordulhat testhőmérséklet esés, és így könnyebben alakulhat ki megbetegedés. A melegfront ugyanakkor a meleg levegő gyors áramlása keletkezik. Ebben az esetben a hőmérséklet élesen emelkedik, és magas páratartalmat okozhat, mely hőguta vagy kiszáradás kialakulását és magas vérnyomás megnövekedését okozhatja.

Meteorológiai szempontból ezek a légköri jelenségek úgynevezett szakadási felületek, ahol sok fontos paraméter hirtelen megváltozik. A szakadásokon belül találhatók a ciklonok és anticiklonok is. A ciklonokban a levegő az óramutató járásával ellentétesen áramlik össze, majd a közepén felfelé emelkedik. Az anticiklonokban a levegő nagy területen lefelé áramlik, majd az óramutató járásával megegyező irányba terjed. A frontok szempontjából a ciklonok különösen fontosak, mert mindig egy meleg- és egy hidegfrontot követi egymást, amelyek általában csapadékot, speciális felhőket, nyomási és hőmérsékleti eltéréseket okoznak.

Időjárás Európában

Lassan megközelíti a Baltikum területét az a ciklon, amelynek frontjai elérték Közép-Európát, beleértve a Kárpát-medencét is.
Ettől délebbre továbbra is anticiklon határozza meg az időjárást, amelynek területén túlnyomóan derült az ég, de kisebb körzetekben párás, ködös az idő.

Kiterjedt köd és alacsonyszintű felhőzet figyelhető meg a kelet felé vonuló front mögött északnyugaton, ahova a folytatásban újabb frontrendszer érkezik az óceán irányából.

Ennek a frontrendszernek a hidegfronti szakasza csütörtökön hazánkban is felhősödést és több helyen időszakos csapadékot okoz.

(Kiemelt képünkön: Kilátás a Budai Várból Pestre. Fotó: Rita Franca / NurPhoto / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink