Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Ne legyen a Black Friday fekete péntek

Létrehozva:

Nagyon körültekintőnek kell lenniük azoknak, akik szeretnék, hogy a Black Friday-szezonban (fekete péntek) megvásárolt termékek valóban örömet okozzanak. Egyrészt érdemes óvatosan kezelni a túlságosan csábító hitelajánlatokat, másrészt figyeljünk arra is, nehogy a valóságos akciók közé kevert csalások áldozatául essünk – derül ki a money.hu szakértőinek összefoglalójából, amely felsorolja a leggyakoribb átveréseket és azt is körbejárták, hogyan érdemes gondolkodni akkor, ha nincs elég szabad pénzünk a nagy összegű vásárlásra. 

November ma már nem csupán a hó végére – konkrétan idén november 24-ére – eső Black Fridayról (fekete péntekről) szól, hanem az egész hónapon át tartó akciók sorozatáról. Azonban résen kell lenni, mert a kereskedők bombáznak minket a különböző kihagyhatatlan termék ajánlatokkal és ezekhez olykor csábító kölcsönök, áruhitelek is kapcsolódnak. Ha azonban hitelből tudjuk csak megvásárolni a kiszemelt terméket/termékeket, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az áruhitel mellett van más konstrukció is a finanszírozásra és mikor mire érdemes figyelnünk – áll a money.hu összeállításában.

Milyen hitelből tudjuk megvenni a vágyott nagy értékű műszaki cikket?

Az áruhiteleknél ugyanakkor figyelni kell arra, hogy sokszor vonzó feltételekkel kínálják, de előfordul, hogy az olcsóságnak ára van, vagyis egyéb szolgáltatásokat, például bankkártyát vagy hitelkártyát kell igényelni mellé. Összességében biztosabbra lehet menni egy jól megválasztott, azaz a legjobb feltételekkel elérhető személyi kölcsönnel, főleg, ha nem csak egy konkrét termék megvásárlásában gondolkodunk, hanem más célra is szükségünk van a pénzre.

Ezekre ügyeljünk, hogy ne vakítson el a fekete péntek

A hiteleken túl tanácsos a vásárlásnál is óvatosnak lenni – erre a money.hu szakértői mellett a magyar hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is felhívta a figyelmet. Érthető, hogy az elmúlt egy-másfél évben megugrott infláció arra ösztönzi az embereket, hogy kihasználják az ilyenkor szokásos leárazásokat, ám – ahogy arra a magyar hatóság is figyelmeztet – a nyereség csak akkor érhető el, ha a vásárlás tisztességes feltételekkel történik.

Ezt azonban a svindlerek is pontosan tudják, és vadásznak az óvatlan vásárlókra, akik nem ismétlik el magukban az „enter” gomb lenyomása előtt a legfontosabb biztonsági tudnivalókat. A money.hu összeállítása a legjellemzőbb lopási módszereket és az ellenük hatásos védekezést eleveníti fel.

Gyanús linkekre tilos kattintani

A bűnözők mindent elkövetnek, hogy áldozatuk ráklikkeljen az oldalukra. Ennek folytatása pedig az lehet, hogy egy kémszoftvert küldenek a felhasználó számítógépére vagy elvezetik egy további weboldalra, amely ráveszi a gyanútlan vásárlót személyes adatai, köztük bankszámla adatok megadására.

A fő szabály: ne klikkeljünk egy weboldalra azelőtt, hogy meggyőződtünk volna a megbízhatóságáról. Ha vásárlás közben kapunk egy üzenetet a gyanús linkről, akkor járjunk utána, hogy annak feladója valóban az-e, akinek állítja magát. A legkisebb gyanú esetén telefonon vagy egy ismert e-mail-címen keressük meg a feladót, hogy igazolja vagy cáfolja, hogy tőle jött az üzenet.

A GVH tanácsaira is érdemes odafigyelni

A GVH ad néhány javaslatot azzal arra vonatkozóan is, hogyan kerüljük el a csalódást a valós eladók árengedményeivel kapcsolatban. Ezek szerint:

  • győződjünk meg róla, mekkora a megtakarítás mértéke az eredeti árhoz képest,
  • ellenőrizzük a megvásárlandó termék vagy szolgáltatás árát más áruházakban, weboldalakon is,
  • ismerjük meg a kedvezmény pontos feltételeit, a kereskedők általános szerződési feltételeit,
  • ellenőrizzük, hogy a kedvezményes ár valóban kedvezményes-e, beleértve az esetleges járulékos költségeket: szállítási, csomagolási és adminisztrációs különdíjak.

A teljes összefoglalót ITT olvashatja.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto/AFP)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink