Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A finn parlament megszavazta a NATO-csatlakozásról szóló jogszabályt

Létrehozva:

A finn parlament 184 igen szavazattal 7 nem ellenében elfogadta a jogszabályt, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz.

Nagy többséggel, 184 igen szavazattal 7 nem ellenében elfogadta szerdán a finn parlament azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz.

Finnország Svédországgal együtt adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Ahhoz azonban, hogy a két ország teljes jogú tagja lehessen az észak-atlanti szövetségnek, minden jelenlegi tagállamnak ratifikálnia kell a csatlakozási jegyzőkönyvüket.

A magyar Parlementben együttes általános vita lesz Finnország és Svédország az Észak-atlanti Szerződéshez (NATO) való csatlakozásának kihirdetéséről. A két észak-európai ország az orosz-ukrán háború tavalyi kitörése után, májusban nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

(Kiemelt kép: Finn parlamenti képviselők részt vesznek a finn parlament plenáris ülésén az ország NATO-csatlakozásáról szóló szavazáson Helsinkiben, Finnországban, 2023. március 1-jén. Fotó: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink