Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A rezsivédelmi kiadásokban az utolsók között vagyunk az EU-ban

Létrehozva:

Az EU tagállamai 681 milliárd eurót költöttek rezsivédelemre 2021 szeptembere óta, Magyarország ebből mindössze 2,7 milliárdot.

Magyarország GDP-je (bruttó hazai termék) 1,1 százalékát, azaz 2,7 milliárd eurót költött rezsitámogatásra 2021 szeptembere óta, amely a harmadik legalacsonyabb érték ez Európai Unióban – áll a hvg.hu összeállításában, mely a Breugel Intézet tanulmányából készült. Az adatok szerint GDP-arányosan Szlovákia költött a legtöbbet erre a célra, a teljes GDP-jük 9,3 százalékát, azaz 9,1 milliárd eurót fordítottak rezsivédelemre.

Az energiaválság 2021. szeptemberi kezdete óta 792 milliárd eurót különítettek el az európai országok, hogy megvédjék a fogyasztókat a növekvő energiaköltségektől.

Magyarországnál kevesebbet csak Ciprus és Finnország fordított rezsivédelemre, Ciprus GDP-jének 0,9, míg Finnország mindössze 0,6 százalékot fordított erre a célra. További adatokért érdemes a lenti ábrát tanulmányozni. A kék oszlop a százalékos értékeket mutatja, a fekete pötty pedig az elköltött összeget.

Célzott támogatást pedig csak Málta és Magyarország nem adott a rászorulóknak.

Összegben a legmagasabb Németországé a maga 268 milliárdjával, mely az ország GDP-jét tekintve 7,5 százalék összesen.

Az Európai Unió, az Egyesült Királyság és Norvégia bontásában:

  • 681 milliárd eurót az EU-ban, amelyből 268 milliárd eurót egyedül Németország különített el
  • 103 milliárd euró az Egyesült Királyságban
  • 8,1 milliárd euró Norvégiában

(Kiemelt képünk: Orosháza, 2013. június 27. Lászlóné Tóth Irén gyújtja be egy gyufa lángjával egy gáztűzhely égőjét Orosháza közelében lévő tanyáján 2013. július 27-én. MTI Fotó: Rosta Tibor)

Legnépszerűbb cikkeink